Затвориха предприятието, тровило с химикали непрестанно река Струма

DenNews.bg
09.10.2019
размер на текста:

Със заповед на община Перник е затворено предприятие, за което се знае, че замърсява река Струма. Това обяви пред БНТ инж. Радослав Георгиев, дир. Басейнова дирекция "Западнобеломорски район".

По думите му са установени четири колектора, които отвеждат отпадъчни води от битов характер в реката. Общината също е санкционирана.

Ето какво пише на страницата на РИОСВ-Перник:

Експерти от РИОСВ - Перник и представители на община Перник извършиха незабавна проверка по сигнал за пяна в река Струма в района на кв. “Мошино“. Сигналът е получен бе получен на 2 октомври и в него бе посочено, че вероятният източник е тръба, заустваща в реката в близост до моста.

При извършения оглед е установено наличие на пяна в реката пред бетонов колектор. Направена е проверка в цех за производство на хотелска козметика и аксесоари в 18.00 ч. При инспекцията на площадката извън цеха в ревизионната шахта до сградата е констатирано наличие на пяна, аналогична с пяната при бетоновия колектор в р. Струма.

В проверката е участвала и акредитирана лаборатория от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Взети са проби от три пункта - от ревизионната шахта на фирмата, от изхода на бетоновия колектор и от водите на река Струма на моста при бензиностанция „Шел“. Резултатите ще бъдат оповестени след предоставянето им в РИОСВ - Перник от лабораторията на ИАОС - София.

РИОСВ – Перник провери сигнал за замърсяване на река Струма още на 12-и юни. Тогава бе подаден сигналът наличието на пяна в коритото на река Струма в участъка от моста на кв. Мошино в Перник по течението на реката към центъра на града.

Извършена бе незабавна проверка като е обходено коритото на реката в пет участъка – от центъра на града срещу течението на реката до кв. Мошино. Локализирано бе мястото на заустване на замърсени води – бетонов колектор на левия бряг на реката, който е заустен след моста на кв. Мошино. При проверката бе установено, че от колектора изтича вода с бяла пяна по повърхността на водите в определен участък – от моста на кв. Мошино до моста срещу бензиностанция „Шел“ в Перник.

На 13-и юно от РИОСВ-Перник твърдяха, че пяната, която замърси река Струма не е опасна, а става дума за шампиоан.
Все още не сме приключили процедурата. Направихме експресен анализ, а замърсяването не е опасно за реката. Мисля, че стигнахме до възможния извършител, няма да кажа името му, защото процедурата не е завършила. Това каза директорът на РИОСВ Перник Пламен Ангелов в коментар за замърсяването с бяла пяна на река Струма в близост до Перник. По думите на Ангелов става въпрос за производство на шампоани.

Два дни по-късно, на 14 юни, излязоха резултатите от водните проби от река Струма. Ето какво съобщиха от РИОСВ-Перник по този повод:

С цел установяване източника на замърсените води експерти на РИОСВ - Перник и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ извършиха проверки на осем индустриални обекти в района, през който минава бетоновият колектор. При една от проверките - на фирма с дейност производство на козметика, не е представен договор с ВиК-оператор за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Дадени са предписания на дружеството и на ВиК ООД - Перник за предоставяне на информация и схеми за отвеждането и пречистването на отпадъчните води, формирани от дейността на дружеството.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети