Трима от ДАИ-Пловдив остават в ареста с обвинения за изнудване и получаване на подкупи

DenNews.bg
04.10.2019
размер на текста:

Трима инспектори от ДАИ-Пловдив са задържани за 72 часа и срещу тях са повдигнати обвинения за получаване на подкупи чрез изнудвания на три транспортни фирми - съобщи окръжният прокурор Румен Попов на пресконференция след спецакцията на ДАНС в града.
Той уточни, че единият от служителите на Автомобилната администрация има 12 недвижими имота - повечето, от които в новостроящи се кооперации. Някои били на името на баща му. В ролята на брокер пък била съпругата му, без да има право на такава дейност.
Разследването е показало, че една от трите рекетирани фирми е собственост на холандски гражданин, който притежавал 300 камиона. От нея един от инспекторите взел 10 000 лева.
Другите две транспортни компании също дали пари на инспекторите, за да си спестят актове. Установено е, че в едната е дала 1000 лева на тримата инспектори, които си ги разделили, а другата минала по-леко - с 300 лева.
"Това е бизнес мазохизъм от страна на трите компании. Предпочели са да бъдат изнудвани и да плащат", коментира окръжният прокурор.
Той уточни, че временно изпълняващият длъжността шеф на ДАИ-Пловдив Анна Генова е освободена от ареста, тъй като не са събрани доказателства тримата корумпирани инспектори да са се отчитали на нея, както твърдят в показанията си.
Наблюдаващият прокурор Георги Гешев посочи, че схемата за изнудване е действала поне от 2 години по отношение на десетки дружества, но единствено въпросните три оказват съдействие на разследващите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети