Електронните цигари са убили 18 души в САЩ

DenNews.bg
04.10.2019
размер на текста:

Най-малко 18 души са починали в Съединените щати, а други 1080 са диагностицирани с белодробни заболявания поради пушене на електронна цигара. Това се посочва в доклад, публикуван в четвъртък от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.
Според документа са били докладвани смъртни случаи в 15 щата. Специалистите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията посочват, че по-голямата част от случаите (70%) са мъже, докато в 80% от случаите говорим за хора на възраст под 35 години. От тях 16% са подрастващите, които са под 18-годишна възраст.

През последните месеци в Съединените щати се засили дебатите за това дали електронната цигара има отрицателен ефект върху здравето. В началото на септември секретарят на здравеопазването и човешките услуги Алекс Хазард обяви, че властите на САЩ искат значително да ограничат продажбата на ароматни електронни цигари в страната. През август Министерството на здравеопазването в Илинойс регистрира първата в страната смърт от електронни цигари от тютюнопушенето. Починалият е диагностициран с тежко респираторно заболяване.
През януари Скот Готлиб, ръководител на Администрацията по храните и лекарствата, заплаши производителите на електронни цигари с пълна забрана за продажба на техните продукти, ако през 2019 г. броят на тютюнопушещите се увеличи. Той цитира статистически данни, събрани от агенцията, според които броят на тийнейджърите, които пушат в САЩ, се е удвоил през последните години поради наличието на електронни цигари.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети