Дезинфекционните пръскачки стават задължителна част от снаряжението на ловците от област Кюстендил

DenNews.bg
03.10.2019
размер на текста:

Дезинфекционните пръскачки стават задължителна част от снаряжението на ловците от област Кюстендил заради опасността от разпространяване на заболяването Африканска чума по свинете. Това стана ясно на седмичната среща на Епизоотичната комисия към областна администрация.
Ловният сезон за диви прасета ще бъде открит на 5 октомври, но всички дружники трябва да спазват стриктни правила при излет и отстрел. Вече се проведени обученията с ловците за спазване на мерките за биосигурност по време на лов, стана ясно на заседанието на комисията.
„Ловците ще трябва да извършват дезинфекция на моторните превозни средства по време на отстрела. Обучени са как да разпознават заболяването Африканска чума по свинете и са запознати с мерките, които трябва да вземат, когато имат съмнение за болестта“, обясни д-р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните. Той уточни също, че на ловците ще се раздават дезинфекционни разтвори и че е необходимо да пътуват с дезинфекционни пръскачки във всяко едно транспортно средство, като след лов ще трябва да обработват автомобилите си. Препоръчително е да бъдат дезинфектирани и обувките.

 

Област Кюстендил е една от двете области в страната, които все още удържат на заразата. Другата област е Кърджали.

Д-р Гъгнев уточни, че от началото на епидемията има три сигнала за умрели диви свине и един за домашно прасе. Сигналите са обработени, изпратени са проби от изследванията и са установени отрицателни резултати.
Заседанието на комисията води зам.-областният управител д-р Матей Попниколов, а в регулярната среща се включиха представители на различни институции.
Д-р Попниколов обясни, че се продължават мерките по превенция на заболяването и се следи за здравния статус на всички свине в Кюстендилска област.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети