По-добра ли е efbet Лига след ребрандирането на първенството

DenNews.bg
29.10.2019
размер на текста:

Измина доста време, откакто българскията гигант в залаганията постави своето име в родната Лига. Оказа се, че тази практика не е непозната за света и много често някои английски първенства се облагодетелстват от спонсори и предлагат сериозни подобрения.
Както разбрахме в началото на юли Ефбет стана официален спонсор на "А" футболна група и мнозина задаваха въпроса: какво ще промени това?

Подобни договори носят само позитиви, макар и скептицизма да се прокарва сред феновете. Положителна страна има и тя се забелязва. Освен факта, че спонсорството подобрява многократно качеството на играта. Нека започнем от факта, че спонсорите дават много по-сериозни наградни фондове не само за купата на първенството, а и за индивидуалното представяне на всеки играч. Голмайсторите се прибират у дома с много по-сериозни бонуси, жертвоготовните вратари също получават премии.
Тази мотивация със сигурност вдига спортния дух и съответно подобрява играта. Това пък привлича нови фенове, а те от своя страна са и причината за съществуването на професионалния футбол. И колкото повече се увеличават те, толкова по-бързо се подобрява всичко. Зрителят пред телевизора получава по-добър сигнал, повече интерактивни възможности да гледа любимата игра. Намесата на Ефбет води до положителни промени и извън терена. Не трябва да забравяме, че един спонсор винаги отпуска средства за развитието на млади таланти, подобряването на материалната база и школите.
Утвърждаването на горната теза може да бъде подсилена и от статистиката. В последните няколко години забелязвахме доминацията на няколко отбора в първенството от началото до края. Силните отбори са обречени да изпъкват, но когато останалите отбори не могат да предложат и минимална конкуренция, зрителят се отегчава и бързо сменя канала към следващото спортно събитие. Това не се случва за първи път в историята на футбола, като редица държави са преминали през подобни кризи.
Един поглед през далечния вече сезон 2016/2017 ще покаже, че Лудогорец има само 3 загуби, на второ място се нарежда ЦСКА с цели 7 загуби. Погледът към следващото отбори би подсказал на обикновения фен, че конкуренция практически липсва и сякаш останалите отбори в 14-ката провеждат някакво друго първенство или изобщо не участват. Головата разлика също е изключително критична. За сравнение ще кажем само, че през този сезон Лудогорец има голова разлика от 87:28, докато последният Локомотив (ГО) има 32:51.
Следващият футболен сезон обаче показва положителна промяна. Тук лидерите очевидно получават сериозен отпор и трябва да заслужат всяка точка в първенството. Лудогорец отново печели купата, но е следван много близо от ЦСКА (София). Отбелязаните голове между всички отбори е с минимална разлика.
Първият и вторият отбор имат разлика от десет отбелязани гола, докато всички надолу в класацията могат да се похвалят с разлика от 4-5 гола. Положителното раздвижване показва, че родното първенство става само по-привлекателно за бъдещи спонсори.
Добрите новини не приключват до тук, положителното футболно разнообразие практически връща и удоволствието на почитателите на футболни залагания. Ако преди няколко години знаехме със затворени очи как ще завърши една футболна среща, днес сигурността се е изпарила и всеки има сметки за уреждане със силните. Футболната конкуренция води до много по-добри коефициенти, още повече възможности за поставяне на залози и много по-впечатляващи печалби. Основният спонсор Ефбет не пропуска възможността да изненада почитателите с най-добрите възможни коефициенти!
И така стигаме до новия сезон, където ставаме свидетели на съвсем различна игра.
Към днешния момент спокойно можем да заявим, че сезонът тепърва започва и ще радва родния запалянко до края на годината. Първото място е ничие и само една игра може да преобърне класирането. Отбори, като Локомотив (ПЛД), които миналата година се бореха да не изпаднат, тази година стоят на символичното второ място, при това с равен брой точки пред Левски (СФ) и дори могат да се похвалят с много повече отбелязани голове от началото на сезона. Извън челната тройка можем да наблюдаваме много крехка разлика между останалите отбори, с която отборите може много бързо да променят класирането във всеки един момент.
А кратка справка в календара показва, че футболните драми предстоят. Не можем да игнорираме фактите, че всичко това се случва за първи път с появата на спонсор от такъв ранг. С други думи Ефбет официално изравни силите в лигата и няма да позволи облагодетелстваните няколко отбора да доминират и по този начин да ощетяват удоволствието на всички фенове.
Не е изненадващо, че най-добрите предложения идват от официалния спонсор на първенството и това е само началото на историята. Както знаем, новият спонсор възнамерява да остане за два сезона и да провери какво може да се подобри. Пийпъл метричните данни пък показват, че родната аудитория много по-често избира българския футбол пред този в чужбина и ако положителното влияние продължи ще имаме възможност да станем свидетели на възраждащото се футболно дерби. Очевидно през последните години имахме нужда точно от това, а и по-всичко личи, че футболните богове са на наша страна.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети