ЕС пак отложи Брекзит

DenNews.bg
28.10.2019
размер на текста:

 Европейският съюз официално отложи Брекзит за 31 януари 2020 г., съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"ЕС27 се съгласи да приеме молбата на Великобритания за гъвкаво отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. Решението се очаква да бъде формализирано чрез писмена процедура", написа Туск в "Туитър". Така няма да се наложи извънредна среща на върха за Брекзит. Решението дава възможност на премиера на Великобритания Борис Джонсън да прокара дневния си ред за организиране на предсрочни парламентарни избори, вероятно през декември, ако Камарата на общините подкрепи предложението му.

По-рано днес източник съобщи пред "Ройтерс", че френският президент Еманюел Макрон се е съгласил да се даде нова отсрочка на Великобритания. Според проектоплана, обсъден от посланиците на страните членки на ЕС тази сутрин, 1 декември или 1 януари също се разглеждат като вероятни дати за Брекзит в случай, че британският парламент ратифицира сделката на ЕС с премиера на Великобритания Борис Джонсън.

"Гардиън" пише, че срещата на посланиците на страните членки е продължила 30 минути.

Либералните демократи и Шотландската национална партия на Острова обявиха, че ще подкрепят парламентарни избори на 9 декември, ако правителството увери, че няма да има Брекзит без сделка на 31 октомври. Британското правителство обмисля как да отговори.

Лейбъристката партия продължава да е против предсрочни избори, освен ако не бъдат получени допълнителни уверения, че Великобритания няма да напусне без споразумение на 31 януари.

Според условията Великобритания ще остане в ЕС още три месеца, но ще може да напусне на всеки първи ден от тези месеци (1 ноември, 1 декември и 1 януари), ако споразумението за Брекзит бъде ратифицирано от британския парламент и Европейския парламент. Брюксел предупреждава, че няма да има ново предоговаряне на сделката. В същото време Великобритания има "задължението" да номинира кандидат за еврокомисар. По-рано Джонсън заяви, че няма да пратят кандидат. Решението да се гарантира трето отлагане на Брекзит идва след интензивни обсъждания през уикенда, включително и между президента на Франция Еманюел Макрон и премиера Борис Джонсън.

 

Най-вероятно евролидерите ще се съгласят да потвърдят отлагането на Брекзит чрез писмена процедура във вторник.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети