Протестиращите срещу назначението на Гешев останаха на Орлов мост цяла нощ, днес се събират пред президентството

DenNews.bg
25.10.2019
размер на текста:

 Палатковият лагер на протестиращите срещу назначението на Иван Гешев за главен прокурор и блокадата на Орлов мост останаха през цялата изминала нощ.
Както писахме, протестиращите срещу Гешев вчера не бяха допуснати до пространството около Висшия съдебен съвет. Там кордони полиция и жандармерия охраняваха протестиращи в подкрепа на Гешев, а през огражданията бяха допускани само хора, разпознати като „наши“ от контрапротестиращите.
Заради невъзможността да проведат демонстрацията си пред ВСС, за която е имало надлежно поискано разрешение, протестиращите срещу Гешев се насочиха към Орлов мост и последва блокада на кръстовището.

Тази сутрин към 7:20 часа се появи съобщение: "Възстановено е движението на Орлов мост", пише actualno.com.

Днес, 25 октомври, протести отново ще има Призив е отправен от "Демократична България" - в 18:30 часа пред президентството. Преди това, в 9:00 часа, движение "Боец" прави протест също пред президентството, с искане президентът да не подписва указа за утвърждаване на Иван Гешев за главен прокурор. Иначе партийната формация на демократите поставя и три искания, заради които призовава за протест:
1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев.
2. Да заяви готовност да упражни конституционна инициатива и да стартира консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор.
3. Всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в Конституцията. "Чрез него (бел. ред. - Иван Гешев) корупционната върхушка се надява да си гарантира безнаказаност за още седем години, в условията на още по-агресивна репресия.
Искрено се надяваме гражданите на София да се отнесат с разбиране към причинените им неудобства, поради блокирането на Орлов мост. То беше предизвикано от недопускането на протестиращите пред сградата на Висшия съдебен съвет чрез координираните действия на полицията и организираните в подкрепа на Гешев агитки", казват от Демократична България.
По конституция президентът има право да върне предложеното му име, но само веднъж. А от Висшия съдебен съвет (ВСС), избрал вчера Гешев с мнозинство от 20 гласа "за" и само 4 "против", вече дадоха заявка, че дори и Радев да не подпише указа за назначаването на това лице, пак ще предложат същия кандидат за поста.

Към момента държавният глава не е дал индикации ще върне или не предложението на ВСС. И да го направи обаче, няма срок за това. Т.е. Радев може "да тупа топката" с подписването.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети