Пазят избора на Гешев с яки полицейски кордони, допускат зад огражденията само неговите защитници

DenNews.bg
24.10.2019
размер на текста:

Безпрецедентно масирано полицейско присъствие има в района около Висшия съдебен съвет, където днес се провежда изборът на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев, информира OFFNews.bg.
Протестиращите срещу назначението му са изтикани далеч от сградата на ВСС - на ъгъла на "Цар Борис I" и "Цар Симеон". До самата сграда пък се допускат само контрапротестиращите и журналисти. Там агенция "ПИК" е издигнала трибуна и е събрала около 200 души, които викат "за" Гешев. Първа от трибуната се изказа Звезделина Мастагаркова от "ПИК".
В строго охраняваната зона хора се допускат само след записване на данните. Репортери се допускат след показване на журналистическа и лична карта. Отцепен от полицията е целият периметър между женския пазар, метростанцията и "Мария Луиза".
Разпределението на зоните на двата протеста е решено от СДВР, а обяснението било, че заявката на организаторите на протеста срещу Гешев - "Боец", било подадено по-късно.

"Спрете колите", "Блокирайте града", призовават протестиращите от "Боец".


Репортер на OFFNews стана свидетел как "стюарди" на контрапротеста лично решават кой може да влезе в охранявания широк периметър и дори посочват на униформените кого да пуснат. "Тоя не е от наш'те", заяви на полицай един от "стюардите" за човек, който в крайна сметка не бе допуснат вътре.

Малко преди 10 часа групата протестиращи срещи избора на Иван Гешев се насочи към парламента и Орлов мост. За кратко бе спряно движението на кръстовището до Софийския университет, а след него и това и на Орлов мост. В протеста участват няколкостотин души. Демонстрацията се предвожда от лидера на "Боец" Георги Георгиев. Той призова хората да донесат палатки и да останат там Сред протестиращите е и Методи Лалов - водач на листата на "Демократична България" в София.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети