Британската полиция идентифицира 39-те жертви, намерени в камион с българска регистрация

DenNews.bg
24.10.2019
размер на текста:

Британската полиция започна работа по идентифицирането на 39-те жертви, намерени в хладилната част на камион с българска регистрация в Есекс.
До момента е известно, че камионът е с българска регистрация, но след напускането на страната ни през 2017 година, никога не се е връщал на наша територия. Регистриран е на името на ирландска гражданка. Камионът е влязъл на британска територия от Белгия, потвърди полицията. Арестуван е шофьорът на камиона - 25-годишният Мо Робинсън. Той е разпитван цяла нощ, а северноирландски полицаи са претърсили две къщи, свързани с него - едната в Маркетхил, а другата в Лорълвейл, предаде Би Би Си.
Британските криминалисти подозират, че водачът на камиона е част от организирана престъпна група, която се е занимавала с трафик на мигранти.
Междувременно от белгийската прокуратура коментираха, че към момента не могат да кажат колко време камионът е бил на тяхна територия. Възможно е да са часове, а може и да са дни, заяви говорител на белгийското обвинение.
От Българския превозвачески международен бранш пък посочиха, че по никакъв начин подобни трагични инциденти не трябва да се обвързват с доброто име на международните ни шофьори. Честа практика било западни фирми да регистрират своите камиони на българска територия заради по-лесния лицензионен режим и по-ниските застраховки, които се плащат у нас, но те на практика не извършвали своята дейност на наша територия.


Камионът ковчег бе открит на паркинг в британския град Грейс. Телата са на 38 възрастни и един тийнейджър. Първата версия е, че най-вероятно са починали от измръзване.


Всички замесени в трафик на хора трябва да бъдат преследвани и изправяни пред правосъдието, заяви междувременно днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Трудно е да се поставим на мястото на служителите от спешните служби, които е трябвало да отворят камиона и да разкрият отвратителното престъпление. Знаем, че този вид търговия продължава. Всички, които търгуват с човешки същества, трябва да бъдат преследвани и изправяни пред правосъдието", категоричен бе британският премиер.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е шокирана от новината за намирането на 39-те тела в камион във Великобритания, предаде ДПА. Меркел съчувства на роднините на жертвите, заяви днес в Берлин говорителят на германското правителство Щефен Зайберт и увери, че Великобритания ще може да разчита на съдействието на Германия за намирането на виновните за престъплението и техните съучастници.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети