Първа копка на подпорна стена за близо 600 000 лева удариха в дупнишкото село Бистрица

DenNews.bg
21.10.2019
размер на текста:

 Първа копка бе направена днес в село Бистрица по проект "Консервация и възстановяване на трансграничните екосистеми чрез подобряване на качеството на речните води и почви". Община Дупница е водещ партньор при изпълнението на проектното предложение, което се финансира по трансгранично сътрудничество с Община Търговище от Република Сърбия. Общата стойност на договора е 590 754,61евро, от които 293 792.44 евро са за Община Дупница и 296 962.17 евро за Община Търговище.

Изпълняващата длъжността кмет на Община Дупница Олга Китанова счупи шампанското на мястото, където ще бъде изградена подпорна стена, а преди това свещеникът на селото Георги Гелов, отслужи водосвет за безпрепятствено извършване на дейностите. Освен изграждането на подпорна стена на коритото на река Бистрица, по проекта ще бъде доставена и многофункционална почистваща машина.

Спечелването на проекта бе много важен за селото, тъй като пътят, който е главен за селото пропада, и уличното платно е вече сериозно хлътнало в коритото на реката.

Също така е предвидено и проучване на съществуващото оборудване в двете общини и действащите мерки за устойчива дренажна система. Това проучване ще помогне на местните власти и институции да се погрижат за състоянието на реките и да защитят екосистемите на градовете от причинени от човека бедствия, като им предоставят актуална картина на текущото състояние на съществуващото оборудване в двете общини и действащите мерки за устойчива дренажна система.

Процедурата за избор на изпълнител на строително монтажните работи приключи през изминалата седмица. Договорът с изпълнителя „Галчев инженерниг" беше подписан на 11.10.2019г. На финала е и обществената поръчка за доставчик на многофункционалната комбинирана почистваща техника. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети