Експерти показват, че има напълно възможни решения за проблемите с изгарянето на отпадъци и въглища

DenNews.bg
02.10.2019
размер на текста:

На 11, 12 и 13 октомври Перник ще се превърне във фестивален град. "Заедно за климата" има за цел да покаже, че замърсяването, резултат от изгарянето на въглища и отпадъци, има напълно възможни решения. А бившият миньорски район може да се радва на едно по-щастливо и чисто бъдеще, благодарение на новите технологии и възобновяемата енергия. Фестивалът е организиран от "Грийнпийс" - България и Сдружение "Дишай, Перник", а подробности за програмата ще се публикуват във "Фейсбук" - https://www.facebook.com/events/760820151035862/

 

Основното събитие в програмата е представянето на "Визия за чиста енергия на Перник" - план, разработен от експерти в енергийния сектор и активни местни граждани. Той очертава стратегията, която дава възможност на града да не е зависим от въглищата за осигуряването на електричество и топлина. В момента ТЕЦ "Република" е редовно санкциониран за нарушения на екологичните норми. Централата е част от скандала с международни размери с внос и изгаряне на отпадъци във въглищни електроцентрали.
"Визия за чиста енергия на Перник" не е част от предизборна кампания, той изразява волята на перничани да живеят по-добре в собствения си град.
"Каним хората не просто на фестивал, на който да се забавляват, но и приветстваме всеки, който се включи в обсъждането на решенията, които предлагаме за проблемите на Перник. Елате в събота от 12:00 ч. в малката зала на Двореца на културата, за да се запознаете с плана" отправи покана Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.

 

Първият ден на "Заедно за климата", 11 октомври, започва с прожекции, а вечерта на 12 октомври концерт ще огласи центъра на града. Входът за него е безплатен.

Участие ще вземе триото, което зарежда магията на българската народна музика с допълнителна електронна сила и мистика - Иван Шопов и "Авигея". Шопов освен талантлив композитор и DJ е и силно ангажиран с темата за околната среда. Самият фолклорен дует "Авигея" са родом от Перник, което ги прави особено свързани с каузата за чист въздух и спазване на екологичните закони в града.
Рут Колева - певицата с кадифен глас и голямо сърце, изявен застъпник за човешки права, също ще застане на сцената, за да подкрепи каузата на перничани.
В концерта ще се включи и неправилният рапър Ицо Хазарта, който в текстовете си директно и саркастично изобличава беззаконието, "имането на хора" в институции и порочните черти на обществото.
Програмата на фестивала включва киновечер в петък, 11 октомври, безплатно придвижване между София и Перник с влак, със специален "климатичен вагон" в почивните дни, безплатни посещения на Подземния минен музей, велошествие в събота, 12 октомври и среща на неправителствени организации и граждани в неделя 13 октомври.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети