Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори

DenNews.bg
19.10.2019
размер на текста:

 Премиерът на Северна Македония Зоран Заев поиска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори след отказа на ЕС да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността, информира АФП. Заев заяви, че ще поиска страната да се насочи към предсрочни избори. В неделя в 17,00 часа ще се проведе среща на политическите лидери на Македония в офиса на президента Стево Пендаровски.

"Това предлагам: бързо организиране на предсрочни избори, на които вие, гражданите, ще решите по кой път да поемем. Това ще предложа утре на лидерската среща при президента", отбеляза Заев в телевизионно обръщение към гражданите на Северна Македония.

Заев каза още, че няма да се предадат и ще се борят за присъединяване към Европейския съюз.

Вчера председателят на партията на албанското малцинство "Беса" в Северна Македония Билал Касами призова настоящото правителство на републиката да подаде оставка поради решението на Съвета на ЕС да отложи началото на преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония. По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Към момента Франция блокира започване на преговори със Скопие за еврочленство.

Да мислим прагматично и да се опитаме да повлияем на президента Макрон, който блокира на практика пътя на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. В състояние да направи пробив е външният министър Екатерина Захариева, коментира днес по-рано Соломон Паси.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети