Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за Брекзит

DenNews.bg
17.10.2019
размер на текста:

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за Брекзит, съобщават няколко медии, позовавайки се на европейски представители.
„Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение“, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Юнкер изпрати писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което пише, че преговорите се фокусираха върху протокола за Северна Ирландия/ Ирландия, тоест за предпазния механизъм и намиране на приемливо и за двете страни решение в отговор на специфичните обстоятелства на остров Ирландия. Преговарящите също са обсъдили политическата декларация, която очертава работната рамка за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Целта им беше да приспособят политическата декларация по начин, който отразява различното ниво на амбиция на правителството на Великобритания за бъдещите отношения с ЕС.

„Вярвам, че настъпи време да завършим процеса по напускане и да продължим напред, колкото е възможно по-бързо, с преговорите за бъдещото партньорство на ЕС с Великобритания“, призовава Юнкер.
Той допълва, че преговарящите са постигнали споразумение за ревизиране на протокола за Северна Ирландия/Ирландия и за промяна на политическата декларация. И двете са одобрени от Европейската комисия. Премиерът на Великобритания също сигнализира, че одобрява тези документи, поясни председателят на Европейската комисия.

„Имаме ново страхотно споразумение, с което си връщаме контрола. В събота парламентът трябва да сложи край на Брекзит, така че да се насочим към други приоритети като разходите за живот, Националната здравна служба, престъпленията и нашата околна среда“, написа британският премиер Борис Джонсън в "Туитър".
Но от Демократичната юнионистка партия отбелязаха в "Туитър", че все още не са подкрепили споразумението.
"Прочетете нашето съобщение. Не е променено", обявиха от партията.
Междувременно британската лира увеличи стойността си до 1.29 спрямо щатския долар, достигайки нов петмесечен връх.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети