Плевнелиев: България подобрява офертата си към „Фолксваген“

DenNews.bg
16.10.2019
размер на текста:

България подобрява параметрите на офертата си към автомобилния концерн "Фолксваген". Това заяви пред БНР почетният председател на автомобилния клъстер Росен Плевнелиев, президент на България 2012-2017 г.
Той обясни, че предложението е за увеличаване на субсидиите от 135 млн. на 260 млн. евро.
Според него сътрудничеството във "Фолксваген" може да бъде разширено в различни сфери.
"България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна "Фолксваген", обясни Плевнелиев.
Той изрази надежда Надзорният съвет на компанията да отложи окончателното си решение за ноември, за да преразгледа намеренията си за мястото на инвестицията.

Припомняме, вчера германският автомобилен гигант "Фолксваген" отложи окончателното решение дали да построи автомобилен завод в Турция. Това стана на фона на международните критики срещу военната операция на Анкара в Сирия и опасенията за потенциални последствия върху репутацията на компанията.
Дни по-рано стана ясно, че България вероятно е загубила битката за "Фолксваген", след като автомобилният гигант регистрира компания в Турция.

Тогава финансовият министър Владислав Горанов увери, че в преговорите страната ни е направила всичко възможно и дори повече. Росен Плевнелиев пък заяви, че сделката за "Фолксваген" години наред ще бъде пример за неспазване на правилата на Общия пазар.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети