Почетните консули на България в чужбина посетиха Рилския манастир

DenNews.bg
16.10.2019
размер на текста:

Почетните консули на България в чужбина посетиха Рилския манастир като част от двудневна конференция, която се проведе в Кюстендил.
В Светата обител консулите бяха посрещнати от областния управител Виктор Янев и изпълняващия длъжността кмет на Рила Лазар Чавков. Гостите приветства и игуменът епископ Евлогий, а по-късно бяха поздравени и от зам.-министъра на туризма Любен Кънчев.
Почетните консули бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и мед, поднесени им от деца в народни носии. Интересна фолклорна програма пред гостите представиха Детска вокална група „Рилски звънчета“, с ръководител Емилия Начева и Танцов състав „Рилска китка“, с ръководител Асен Колев. Всички те са местни самодейци от читалище „Христо Ботев“-Рила.

„Това, което искам да заявя категорично е, че всички ние – държавна и местна власт, работейки съвместно за благосъстоянието на региона, винаги ще насърчаваме инвестициите, развитието на бизнеса и доброто сътрудничество“, каза Янев.
Консулите взеха участие в двудневна конференция, която се случва за втори път през последните 10 години. Събитието премина при голям интерес – участие взеха около 70 български почетни консули в чужбина, като интересът бе породен от заложените в програмата срещи с представители на всички български институции и бизнес насоченост.
„За мен е огромна чест и удоволствие да ви приветствам с добре дошли тук, в област Кюстендил, и по-специално на това свято място за страната ни – Рилската света обител. Щастлив съм, че именно нашата област има възможност да бъде домакин на тази специална среща“, каза още Янев и запозна консулите с многостранните аспекти на региона ни – туризъм, инвестиционен потенциал, природни дадености, икономика, култура, историческо минало, местно самоуправление и т.н. Областният управител подчерта също, че Кюстендилският регион има благоприятно географско разположение и добра комуникационната достъпност.

От името на Областна администрация – Кюстендил, Виктор Янев подари на почетните консули стилни стъклени плакети на институцията. Той отправи покана към тях да посетят отново област Кюстендил и да се запознаят отблизо с красивата природа, забележителности и единствени по рода си за страната празници – на плодородието, на черешата, на пролетта и Панагия – въздигане на хляба. „Искам да ви уверя, че тук винаги ще бъдете посрещани топло и сърдечно“, каза в завършек Янев.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети