Протести и размирици след ефективните присъди на лидерите на Каталуния

DenNews.bg
15.10.2019
размер на текста:

Най-малко 37 души са пострадали по време на многохилядни протести в Каталуния, които последваха след обявяване на ефективните присъди на местните водачи на обявяването на независимостта от Испания.
Стотици самолетни полети са били отменени. Работата на международното летище "Ел Прат“ бе блокирана, след като там нахлуха хиляди протестиращи,

Демонстрациите бяха организирани след като стана ясно, че испански съд праща в затвора регионални каталунски лидери.
Карлес Пучдемон осъди решението на съда като варварско, а протестиращи обвиниха Мадрид във фашизъм.
Бившият ръководител на регионалното правителство на Каталуния призова жителите на североизточната испанска област да отговорят чрез гласовете си на парламентарните избори на 10 ноември на "несправедливите" и "нечовешки" според него присъди на дванайсет политици и активисти, подкрепящи независимостта на Каталуния, предаде Франс прес.
"Има много начини (да се отговори), всички те трябва да бъдат демократични и ненасилствени", заяви Пучдемон, срещу когото испански съд издаде нова европейска заповед за арест. В изявление за медиите в Брюксел каталунският сепаратист призова "изборите на 10 ноември да се превърнат в силен и звучен отговор".
Испанският премиер Педро Санчес заяви, че е време да "обърнем страницата" в отношенията с Каталуния след издадените от Върховния съд присъди, информира АФП.
Никой не е над закона. В демокрация като Испания никой не е съден за идеите си, а за престъпно поведение, обяви Санчес на английски и испански език след решението на съда.
Вчера Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери на Каталуния във връзка с неуспешния опит за обявяване на независимост на богатия испански регион през октомври 2017 г. Други трима обвиняеми са осъдени само по обвинения в неподчинение и няма да лежат в затвора. Това предизвика протести в Каталуния.


От МВнР съветват българските граждани, които пребивават в Каталуния или възнамеряват да посетят тази автономна област, да планират придвижването си внимателно, като предвидят сериозен времеви толеранс за достигане на целта на пътуването си, особено до международното летище "Ел Прат" в Барселона. От там препоръчват и да се избягват протестите и големите струпвания на хора, както и да се спазват указанията на местните сили за сигурност - полиция, Гражданска гвардия, Mossos d'Esquadra, Guardia Urbana de Barcelona и т.н.

Информация за затворени поради стачни действия пътища може да се получи от Каталунската транспортна служба, като службата публикува информация и на своя интернет сайт http://transit.gencat.cat/ca/inici/

Посолството на България в Мадрид, както и Генералното ни консулство в Барселона следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Мадрид на телефони: +34 913455761; +34 913456651, дежурни телефони в извънработно време: + 34 913 455 761; + 34 913 456 651, с Генералното консулство на България в Барселона - на телефон 0034 619 217 097.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети