Тревога в Рилското корито: И след откази от институциите продължава строеж на ВЕЦ, който ще отклони река Рилска

DenNews.bg
10.10.2019
размер на текста:

Тревога обхвана жителите на Рилското корито заради усилен строеж на ВЕЦ в местността „Крашевица“ в землището на община Кочериново. Въпреки получените откази от Басейнова дирекция-Благоевград и РИОСВ-Благоевград строежът върви и към момента, сигнализираха ни разтревожени жители на селата по реката. Че се строи и в момента потвърди и досегашният кмет на Рила Георги Кабзималски.

 

Основен повод за опасенията е, че в инвестиционното намерение е записано, че вецът ще бъде захранван от река Рилска.

 

Намерението на изпълнителя-документите водят до фирмите „Билдинг сървиз консулт“-Бургас и „Агева“-Самоков, е просто да измести река Рилска, като отклони значителна част от обемите й в главния канал за напояване.
В инвестиционното намерение на „Билдинг сървиз консулт” е записано, че ВЕЦ „Крашевица“ ще ползва 1,5 куб.м вода в секунда и до 47 млн. куб.м годишно водна маса, която ще бъде отклонявана от река Рилска по главния напоителен канал на Рила.

А това означава риск както за водоподаването в общините Рила и Кочериново, особено в летните месеци, когато и двете общини страдат от недостиг на вода, така и за напояването на земеделските площи. Како е известно, цялото Рилско корито попада в защитена зона НАТУРА 2000 и отклоняването на реката ще доведе до влошаване на екологичното състояние на долината.

През месец януари тази година Басейнова дирекция-Благоевград излиза със становище за недопустимост на инвестиционното намерение. В становището е записано, че „налице е прехвърляне на води от един воден обект в друг, което ще доведе до трайно намаляване на оттока на река Рилска“. Посочено е още, че отклоняването на вода ще доведе до засушаване на реката, което и към момента е 65%.
Що се отнася за напоителния канал-той е оразмерен в началото си за водно количество за 2 куб.м/секунда, а в края, където се предвижда изграждането на горната камера на веца, е за 1 куб.м/сек, което означава, че инвестиционното намерение е недопустимо.
От Басейнова дирекция-Благоевград отчитат и риска от влошаване на екологията на реката и природата.

 

На 15 февруари 2019 г. фирма „Билдинг сървиз консулт“ е получила отказ и от РИСОВ-Благоевград.

 

„Възможно е фирмата да обжалва нашето решение пред министъра на околната среда и водите, но нашето решение е за отказ“, каза директорът на РИСОВ Ангел Георгиев.
Ако министър Нено Димов не бе приел становището на регионалната инспекция, то в Благоевград щеше да се върне преписка за преразглеждане, а такава няма.

Община Рила, на чиято територия се предвижда водохващането за нуждите на централата, е категорично против изграждането на ВЕЦ „Крашевица“, който е на територията на Община Кочериново.

„Това е пълен абсурд. Строят ВЕЦ, където няма река-река Крашевица отдавна е по-скоро вада, и е ясно, че намерението е да се отклони река Рилска. Инвеститорът се позовава на договор с Напоителни системи за доставка на вода по главния напоителен канал на Рила, както и за ползване на изравнителя в Рила. За изравнителя има предписание от близо 6 години, че е негоден и опасен, а каналът все още не е нанесен в кадастралната карта. Той реално не съществува, не е уточнен и сервитутът му. Основното обаче е, че напълно нередно река Рилска да бъде отклонена и то говорим за едни сериозни количества. Това означава, че реката ще стане вада, а хората ще страдат от недостиг на вода за бита и за напояване. Ще пострада и природата, която тук е под защита и ние стриктно се съобразяваме с изискванията на НАТУРА“, обясни Георги Кабзималски, който посочи, че Община Рила е излязла с отрицателно становище.

 

Всъщност в Община Рила научава за възобновяването на проблема (строеж на ВЕЦ в местността „Крашевица“ бе тема и през 2010 г.) благодарение на сигнал от граждани за незаконна сеч.

 

Общински служители установяват, че в територията на Община Рила тече сеч и подравняване на терени около главния напоителен канал „Рила“. Обяснението от работниците е, че се почиства напоителния канал във връзка със строежа на ВЕЦ „Крашевица“, който попада на територията на съседната община Кочериново.
Дейностите тогава са спрени от Общината и с помощта на полицията. По договор фирмата е нямала вменено задължение да извърши почистване, включително със сеч.
Самият напоителен канал пък е собственост на земеделското министерство, а Напоителни системи са само оператор на съоръженията.
След искане от Община Рила да бъдат представени всички документи и строителни книжа от страна на фирмата е приложен

 

договор между фирма „Агева“-Самоков и Напоителни системи за доставка на вода за нуждите на минивеца, сключен на 20 май 2019 г., т.е. три месеца след отрицателните становища на Басейнова дирекция и РИОСВ.

 


Прави впечатление, че договорът не е подписан с Напоителни системи-Дупница, с който клон Община Рила работи, а от изпълнителния директор Снежана Динева от столичната централа.

Управител на фирма „Агева“ е Димитър Лобутов, а справка в търговския регистър показва, че съдружници са Валя Давидкова и фирма „Ти Ес България“, която също е собственост на Димитър Лобутов.

 

Сянката на бившия кмет и затворник Костадин Катин тегне над случая, стана ясно от обяснението на досегашния кмет на Кочериново Иван Минков.

 

Той обясни, че разрешителното за строеж, чиято давност е 10 г., е издадено от предшественика му Катин, който бе отстранен от поста заради повдигнати му обвинения през месец февруари 2011.
„В момента не мога да извърша проверка, но това което знам е, че разрешителното е издадено от Катин. Казвате ми, че Басейнова дирекция и РИОСВ не са разрешили, ами как строят тогава?“, каза единствено Минков.
По закон обаче разрешителното за строеж, издадено от Катин не би могло да действа все още, ако не е презаверено от Минков.

Както сме писали, през месец октомври 2010 г. за първи път Община Рила би тревога пред държавните институции за строежа на ВЕЦ „Крашевица“.

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети