Либия ще задържа български кораби заради обвинения в пиратство

DenNews.bg
08.01.2019
размер на текста:

 Български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища заради съдебен спор за собствеността на либийския танкер "Бадр", който преди две години е задържан на пристанище Бургас, предаде БНТ.

Собствеността върху кораба е обект на спор между българска компания и държавата Либия, като в казуса е въвлечена и Панама. На 21 декември на борда му се е качил частен съдебен изпълнител, нает от компанията "Булгаргеомин", и либийският флаг е заменен с панамски, а корабът е предаден на украински екипаж. Това става с помощта на Българската морска администрация и граничната полиция. Междувременно Панама алармира, че документите, свързващи кораба с панамската страна, са фалшиви. Либия обвинява България в пиратство. Известно е също, че либийската страна е протестирала решението пред българското външно министерство и пред ООН.

"Ако ставаше дума само за частен съдебен изпълнител, нямаше да има международен скандал, но тук са намесени Българската морска администрация и граничната полиция, които са държавни институции." - коментира журналистът Георми Милков от в. "24 часа".

"Когато либийците ни обвиниха в пиратство, аз не исках да повярвам, че подобно нещо е възможно да се случи в пристанище Бургас, в една правова държава, която е член на ЕС и т.н., но когато започнахме да правим журналистическо разследване по този случай, за съжаление, се оказва, че либийците имат право до голяма степен, обвинявайки ни в пиратство, защото ЧСИ се качва на борда на чужд кораб и да свали държавен флаг - това е немислимо. Още повече с фалшифицирани документи, защото се оказва, че документите, които са представили за панамски флаг, всъщност са фалшифицирани, това го разбираме на базата на нота, която МвнР е получило от ген. консулство на Панама в Гърция." - допълни той.

Милков разполага с документ, изпратен до София от консулството на Панама в Пирея, в който се твърди, че е извършена фалшификация. Междувременно корабът е отплавал от Бургас и българската страна не може да предприеме действия съобразно новите обстоятелства.

По думите на журналиста, в София е пристигнал специален пратеник на либийския премиер, който се среща с наши институции.

"Какво ще стане от разговорите - от това ще зависи и как Либия ще процедира нататък. Заплашени са всички български кораби и не само пътуващите под български флаг, а кораби, в които въобще има някакво българско участие, регистрирани в България или на фирми, които са български. Всички те ще бъдат задържани, когато влязат в либийски води. Освен това нещата вече са отнесени до ООН, там има среща на ниво постоянни представители, защото свалянето на държавен флаг, това е атака срещу национален суверенитет. Тия хора в Бургас не са го разбрали това. Освен това не частен съдебен изпълнител да свали флага с фалшиви документи и да каже: това вече е панамски кораб." - подчерта Милков.

На сайта на Морската администрация на Либия действително има съобщение, че България неправомерно е задържала и предала танкера в чужди ръце. Либийското посолство у нас е отправило официален протест по случая.
Карта на движението на корабите в глобален мащаб показва, че танкерът "Бадр", преименуван на "Бдин", е на няколко морски мили от Бургас.
До момента липсва коментар по случая от страна на "Булгаргеомин".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети