Британският парламент реши да не отлага повече Брекзит

DenNews.bg
30.01.2019
размер на текста:

 Британският парламент реши да не отлага датата за Брекзит 29 март и даде мандат на Тереза Мей да поднови преговорите с Европейския съюз. Депутатите отхвърлиха 6 от 7-те предложени поправки в споразумението за Брекзит. Отхвърлиха и идеята парламентът да може да обсъжда алтернативи за сделката, не се съгласиха и за втори референдум. Единствената мярка, за която беше постигнато съгласие, е Мей да убеди Евросъюза да се откаже от предпазния механизъм срещу нова физическа граница с Ирландия. До момента Брюксел категорично отхвърля предоговаряне на споразумението. Европейският парламент ще обсъди днес отново на заседание в Брюксел въпроса за Брекзит. Предвижда се пред евродепутатите да говорят председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Снощи британските депутати приеха с 317 гласа "за" и 301 "против" поправка, искаща промяна в договореното споразумение за излизането на Лондон от ЕС. Поправката предвижда да се замени предпазния механизъм за северноирландската граница с алтернативна мярка. Веднага след гласуването говорител на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск каза, че предпазният механизъм е част от споразумението за Брекзит и не подлежи на предоговаряне.

На същото мнение е и френският президент Еманюел Макрон, който призова британското правителство бързо да представи на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние следващите етапи, които ще позволят да се избегне напускане без сделка.

Курсът на британската лира се понижи рязко вчера след гласуването в Лондон. Засилващите се очаквания, че Великобритания може да избегне Брекзит без сделка доведоха този месец до 3-процентно увеличение на курса на лирата спрямо долара и еврото. Много борсови посредници очакваха вчера допълнително поскъпване на лирата, но вместо това тя понижи курса си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети