Фалшив сигнал за дете в кома изпрати два екипа на Спешна помощ да си губят времето по блокирани пътища

DenNews.bg
29.01.2019
размер на текста:

Два екипа на Спешна помощ губиха време в мраз и студ, при изключително тежки пътни условия заради фалшив сигнал за дете в кома.
В 8:33 ч. в събота на тел.112 е получен сигнал за помощ от турист в хотел в Пампорово.
"Получаваме сигнал за тежко болно дете, едва ли не в безсъзнание и въпреки затруднената обстановка, дежурният в РЦ-Смолян успява да мобилизира два екипа, един от Чепеларе и реанимационния екип от ФСМП-Смолян", каза д-р Велин Денев, директор на ЦСПМ-Смолян.
Шофьорът, подкарал линейката при изключително тежки пътни условия, сподели, че по трасето е имало паднали дървета и е трябвало да спира, за да изчаква помощ от пожарната.
При пристигането на екипите става ясно, че такова болно дете няма, а човекът, който е подал сигнала, не може да даде смислено обяснение.
"Дал е някакви странни обяснения от рода, че една жена е минала и е казала", посочи д-р Велин Денев, директор на ЦСПМ-Смолян.
"Нискоразвити шегаджии в събота пускат сигнал за детенце в кома на Пампорово, в ресторант. Вдигат се наши екипи и тежки машини и се оказва, че това е шегичка, фалшиво повикване", коментира д-р Бойко Пенков, зам.- министър на здравеопазването.
В област Смолян дежурят общо 13 екипа - във всеки общински център, с изключение на Борино. Това означава, че заради фалшивия сигнал, населението на град Чепеларе е останало без екип, който да оказва спешна медицинска помощ.
От три години това е първата явна злоупотреба със Спешна помощ в Смолян. Започнало е разследване по случая.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети