Британските депутати гласуват днес план Б за сделката за Брекзит

DenNews.bg
29.01.2019
размер на текста:

 Британските депутати ще дебатират и гласуват днес по отговора на британския премиер Тереза Мей на отхвърлянето на нейния план за Брекзит на 15 януари, предаде Ройтерс. Вотът утре няма да е повторение на вота от 15 януари, а именно на това дали депутатите одобряват или не сделката, която Мей договори с Брюксел за Брекзит.

Вместо това вотът е шанс да се установи какъв вид промени ще са необходими на нейната стратегия, за да спечели подкрепата на парламента, така че Мей да може да се опита да предоговори сделката в Брюксел и после да поиска от депутатите да одобрят предоговореното от нея.

Мей каза, че иска да осигури отстъпки, свързани с границата със Северна Ирландия, така че да получи подкрепата на пробрекзит депутатите от нейната партия и на малката северноирландска партия, която подкрепя нейното правителство и която на 15 януари гласува срещу сделката й за Брекзит.

Някои депутати искат да отнемат контрола върху процеса от правителството и да дадат на парламента шанс да дефинират параметрите на Брекзит. Ако това се увенчае с успех, то може да има дълбоки последици, като предостави на депутатите, които искат да блокират, отложат или предоговорят Брекзит, възможен легален път, за да го направят.

Утре парламентаристите ще обсъждат де факто различни предложения, внесени от групи депутати и свързани с Брекзит. Досега са внесени 14 предложения.

Утре около 13 ч. по Гринуич ще стане ясно колко от тях ще бъдат дебатирани и подложени на гласуване. Гласуването ще стане едно по едно, като ще започне в 19 ч. по Гринуич. Всеки вот ще отнеме около 15 минути и резултатите ще бъдат огласени в пленарната зала.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети