Бизнесът иска работника да си плаща 50% от осигуровките

DenNews.bg
22.01.2019
размер на текста:

 По-висока осигурителна тежест за работника. Това поискаха работодателските организации, които представиха днес приоритетите си за новата година. Те предлагат нова форма на трудов договор, при която дължимите вноски да се разпределят по равно - 50 на 50 между работник и работодател.
В момента бизнесът поема по-голямата част от осигуровките.
Работодателите постоянно вдигали заплатите, а работниците не поемали ангажимент да увеличат качеството на работата си, оплака се председателят на АИКЛ Васил Велев. Той обясни как за миналата година възнагражденията са вдигнати средно с 8 процента.
Новото искане на бизнеса нямало да се отрази на заплатите, защото щяло да бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. От АИКБ предлагат промени в Трудовия кодекс. Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общия разход за труд. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът.
Така, според Велев, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени. Ставало въпрос не за ощетяване на някоя от страните, а "за повече прозрачност в отношенията".
Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети