След забележка от ЕК България спира да продава гражданство

DenNews.bg
22.01.2019
размер на текста:

Министерството на правосъдието обяви, че работи по проектозакон, с който отпада възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции. Това става ден, преди Европейската комисия да публикува доклад, в който остро критикува тази практика и я обвързва с рискове от корупция, пране на пари и подпомагане на международната организирана престъпност.
Малта, Кипър и България са единствените страни в ЕС, които продават гражданство (и европейски паспорт) на богати бизнесмени, инвестирали 1-2 млн. евро. В 20 други държави от съюза инвестициите са основание само за получаване на право на пребиваване.
„Ройтерс” се позовава на работна версия на документа, в който се посочва, че в трите държави са били констатирани проблеми по отношение на проверките на произхода на парите на пожелалите да станат българи, малтийци или кипърци. В същото време няма механизъм, който да позволява лесно идентифициране на тези, които са си купили паспорти.
Практиката освен това е в разрез с правилата на ЕС, според които гражданство може да се дава само след „ефективно” пребиваване в съответната програма.
От Министерството на правосъдието обаче откриват друг повод да се откажат от търговията с паспорти: „Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини”.

В официалното съобщение се подчертава, че предложението идва от работна група, сформирана още в средата на февруари 2018 г. и освен това за предприетите мерки по пресичане на евентуални злоупотреби е уведомена и ресорният еврокомисар Вера Йоурова.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети