Лекар извика полиция, за да не допусне 82-годишна жена със задух до общинската болница в Дупница

Ситуацията е разрешена бързо и професионално, след като по спешност в болницата се е отзовала завеждащата на Вътрешно отделение д-р Гюзелева

DenNews.bg
17.01.2019
размер на текста:

Д-р Апостолов

Дежурен лекар във Вътрешно отделение на общинската болница в Дупница извика полиция, за да не допусне за лечение 82-годишна жена със задух и с усложнено общо състояние.
За случая, който се е разиграл снощи, ни сигнализира внучката на пациентката.
Д-р Николай Апостолов отказал да приеме жената, въпреки че след преглед в Спешен център-Дупница е било установено, че тя се нуждае от болнично лечение, за което била издадена и необходимата документация. Причината за отказа на дежурния лекар била, че жената скоро е лекувана във Вътрешно отделение-претърпяла 5-дневно лечение за бронхопневмония и била изписана на 3 януари. Според правилата на НЗОК пациенти не могат да бъдат приемани в същото отделение в едномесечен срок след изписването им. Правилото обаче има изключение и то е, че пациенти се настаняват, ако състоянието им изисква незабавно болнично лечение, какъвто бил случаят с 82-годишната Еленка Искренова снощи.
Въпреки влошеното състояние на Искренова-задух, хипертонична криза и оттоци по краката, което било видимо и за близките й, а и било констатирано от спешните медици в Бърза помощ, д-р Апостолов отказал да допусне възрастната жена и близките й в отделението.
„Бяхме посрещнати от неучтивия и изключително арогантен и агресивен доктор Апостолов. Съжалявам, че не заснех първата му реакция, но в клипа ясно се вижда какво се случи, не желаеше да я настани в болница. И се вбеси, че го снимам. Заплаши мен, майка ми, вуйчо ми и баба ми че ще бъдем изхвърлени извън болницата. След което той самият се обади на 112, за да търси помощ, вместо да даде такава на баба ми“, обясни внучката на пациентката, Иванка Атанасова.
Видеото, заснето от Иванка може да видите тук.

Пристигналите на място униформени обаче констатирали, че няма проявена агресия и насилие от страна на близките на пациентката и ги посъветвали да се обърнат към управителя на болницата.
„След още един скандал с въпросния доктор, защото така и не пожела да си свърши работата, той се барикадира в друго отделение на болницата“, казва още Иванка.

Случаят е разрешен бързо и професионално, след като по спешност е повикана д-р Елена Гюзелева, завеждащ на отделението. 82-годишната жена е прегледана и приета в отделението с назначено лечение.
Искренова е хронично болна- със сърдечна недостатъчност, което най-вероятно е причината за получените вчера усложнения. При изписването й на 3 януари тя е била в стабилно състояние и овладяна бронхопневмония, като лечението й е трябвало да продължи вкъщи.
„Явно осведомена беше доктор Гюзелева, която се отзова веднага, въпреки че не беше на смяна. Назначи адекватно лечение, за което семейството ми й е благодарно. Тя се извини от името на онзи господин, въпреки че тя не е виновна“, каза още Иванка.
Семейството на 82-годишната пациентка обмисля да се обърне към прокуратурата заради държанието на дежурния лекар.
Към момента лечението на Еленка Искренова продължава във Вътрешно отделение.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети