Израел се тресе от сександал в съдебната система

DenNews.bg
16.01.2019
размер на текста:

Полицията в Израел арестува топ адвокат като част от разследване по твърдения, че съдебните назначения са били търгувани срещу сексуални услуги, информира BBC.

Адвокатът не е посочен, защото делото е засекретено

Според съобщенията главният прокурор Авичай Манделблит се е оттеглил, защото е приятел на главния заподозрян.

Очаква се междувременно министърът на правосъдието Айелет Шакед председателят на Върховния съд Естер Хают, които са членове на комисията по съдебните назначения, да бъдат призовани да дадат показания.

Израелска полиция съобщи в изявление, че антикорупционното звено на Лахав 433 е започнало разследване преди две седмици, след като е получило информация за назначения в съдебната система.

Други двама заподозрени - съдияи и  адвокатка вече са били разпитани, добави полицията.

Служителите също са извършили претърсвания и са иззети документи.

Вестник "Йедиот Аронот" съобщава, че в сряда е извършено претърсване в ерусалимския офис на Израелската адвокатска колегия.

По-късно правосъдният министър Айелет Шекед и председателят на Върховния съд Естер Хают издадоха съвместно изявление, в което заявяват, че се чувстват „уверени, в  системата за правоприлагане и разследването и ще стигне до истината“. Те също така отхвърлиха всички твърдения за широкоразпространена корупция в системата за съдебно назначаване.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети