Наркотрафикант дал подкуп в милиони долари на бивш президент на Мексико

DenNews.bg
16.01.2019
размер на текста:

Свидетел в процеса срещу мексиканския наркобос Хоакин Гусман -Ел Чапо заяви, че наркотрафикантът е давал подкуп на бившия президент на Мексико Енрике Пеня Нието, който може би е достигал 100 милиона долара, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
На процеса в Ню Йорк свидетелят Алекс Сифуентес заяви, че Ел Чапо се е хвалил, че е подкупил бившия държавен глава.
На въпрос на защитата дали Гусман е дал на Пеня Нието 100 милиона долара Сифуентес отговори утвърдително, макар и впоследствие да добави, че не е сигурен в точния размер на сумата на подкупа, нито кога е бил даден. Защитата твърди, че Пеня Нието отначало е искал 250 милиона долара, но Ел Чапо е смъкнал сумата до 100 милиона.
Сифуентес е бивш колумбийски наркотрафикант, близък до Ел Чапо от 2007 г. до арестуването си през 2013 г. През 2016 г. той започна да съдейства на американските власти. Определят го като "дясна ръка" на Ел Чапо.
"Значи посланието е било, че на Гусман не се е налагало да се крие?", запита адвокатът. Свидетелят отново отговори утвърдително, уточнявайки, че това му е казал Ел Чапо.
Говорител на бившия президент заяви, че това твърдение е невярно и клеветническо. Пеня Нието вече отхвърли твърденията за корупция, които се появиха по време на процеса в началото на ноември м.г.
Според властите на САЩ между 1989 и 2014 г. Ел Чапо е внесъл в страната над 154 тона кокаин на стойност 14 милиарда долара. Срещу 61-годишния Гусман се води съдебно дело в Бруклин от ноември, след като беше екстрадиран от Мексико, за да бъде обвинен в трафик на кокаин, хероин и други наркотици като лидер на най-големия, по оценки на САЩ, наркокартел в света. Той може да получи доживотна присъда.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети