Заболяемостта от грип в област Кюстендил се покачва, но е далеч под стойностите за епидемия

DenNews.bg
16.01.2019
размер на текста:

Заболяемостта от грип и ОРЗ (остри респираторни заболявания) се покачва, но все още е повече от два пъти под стойностите за грипна епидемия.
В последната седмица заболяемостта от грип и ОРЗ е 79,54 на 10 000 души спрямо 67,11 през предходната седмица.
Епидемия в област Кюстендил се обявява при 170 болни на 10 000 души. Грипна ваканция за училищата и детските градини пък се обявява при повече от 30% отсъстващи.

Припомняме, че миналата година грипна епидемия в област Кюстендил бе обявена от 30 януари, а училищата и детските градини бяха затворени ден по-късно, от 31 януари. Грипната епидемия миналата година бе отменена на 3 февруари, а децата се върнаха на редовни занятия от 5 февруари.

Припомняме, че при прекратяване на учебния процес се провеждат задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.
При обявяване на епидемия се прекратяват детските и женски консултации, не се провеждат профилактични имунизации и реимунизации, прекратяват се свижданията и плановите операции.

 

За да се предпазите от грип трябва да вземете мерки.

 

Грипният вирус се разпространява чрез въздуха при кихане, кашляне, говор и чрез предмети. Затова спазвайте лична хигиена, мийте често ръцете си. Ако ви се налага да присъствате на мероприятие с много хора или работите в такава среда, използвайте медицински маски, като не забравяйте, че маските се сменят на 4 часа. Препоръчително е да носите ръкавици в градския транспорт и при докосване на врати и плоскости в обществени учреждения. Не докосвайте лицето си с ръкавиците.
Ако може да избегнете, не посещавайте места с много хора по време на повишена заболяемост.

 

Обърнете внимание на храната – повече плодове и зеленчуци, фрешове, качествена натурална храна (по възможност), ядки, прясна риба, лук и чесън, билкови чайове.

 

Важно е при първи симптоми да посетите незабавно лекар, а не да прибягвате към самолечение!

 

Грипът трае 3-7 дни, започва внезапно с много висока температура, втрисане, главоболие, мускулни болки и силна отпадналост. Почти задължителни са и болките в гърлото, сухата дразнеща кашлица, хремата.

 

Ефикасни са противовирусните препарати, но антибиотиците са безсилни срещу вирусите. Те даже може да влошат положението, приемат се само при бактериални усложнения, които могат да настъпят след петия ден от началото на болестта. Приемайте много течности, супа, плодове, но не се насилвайте да се храните ако нямате апетит. И задължителното правило – почивайте вкъщи, не само за да оздравеете по-бързо, но и да не заразявате околните!

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети