Трима са арестувани за унищожаването на защитените дюни на къмпинг „Смокиня“

DenNews.bg
14.01.2019
размер на текста:

Трима души са задържани за унищожаването на защитените дюни до къмпинг „Смокиня“, за което съобщи музикантът Васил Гюров, публикувал снимки от мястото.
"Установена е самоличността на багеристите. Те са обяснили, че са наети от трето лице. Така е задържан и поръчителят", съобщи тази сутрин на живо в ефира на Нова телевизия Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
Тя уточни, че поръчителят е от Бургас, но отказа да съобщи неговата самоличност. Той отричал да има нещо общо, въпреки че извършителите - мъже от местно село, хванати на място на дюните, разказали, че той им е платил, за да го направят.
"Те са обяснили, че са наети от трето лице. Получили са 1000 лева за услугата. А лицето твърди, че е собственик на имота, в които са осъществени действията, но не ги е наемал. Налице са противоречия в техните твърдения. Твърди, че не е знаел, че някой е извършвал тези действия, което за нас е доста нелогично на този етап", каза още Арнаудова.
По думите й категорично се касае за разрушаване на дюни.
"Това е за нас защитена територия, а унищожаването й представлява престъпление от общ характер. Стартирано е наказателно производство", заяви тя, като уточни, че тримата са задържани за 24 часа.
Говорителката на Сотир Цацаров подчерта, че е намерен и багерът, който е бил укрит в района.
Междувременно концесионерът на плажа коментира в живо включване от там, че няма представа кой е извършил посегателството. Той увери, че на 6 януари - Богоявление, всичко с дюните било наред.


Информацията, че част от дюните в къмпинг "Смокиня" са разорани, се появи в събота, 12 януари в социалните мрежи. По-късно същия ден проверка на районната екоинспекция в Бургас установи, че увреденият имот е част от плаж "Смокини"- север, който е изключителна държавна собственост. Територията е от защитен вид и е част от крайбрежната плажна ивица, отдадена на концесия и под наем от Министерство на туризма.
Днес се очаква да започне повторна проверка с участието и на експерти на Министерствата на туризма, която да определи точните координати от засегнатия имот.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети