Днес в Кюстендил откриват изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

DenNews.bg
14.01.2019
размер на текста:

 Днес,14 януари, в областния център Кюстендил ще се състои официалното откриване на пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Събитието е от 15:00 ч. и ще се проведе в читалище „Братство – 1869“, с вход свободен за жителите и гостите на областния град. Изложбата ще гостува в Кюстендил до 18 януари.
Представителната изложба е по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Областна администрация Кюстендил е съорганизатор на събитието, посветено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г. Първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време.
В Учредителното събрание е имало един представител на Дупнишки окръг и двама на Кюстендилски окръг.
В пътуващата изложба ще бъдат представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.


Може да прочетете повече за представителите на Дупница и Кюстендил, както и повече за приемането на Търновската конституция ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети