Отхвърлиха исканията на наши превозвачи по пакета „Макрон“

DenNews.bg
10.01.2019
размер на текста:

Европейските депутати от Транспортната комисия отхвърлиха искания от България компромисен вариант по пакета "Мобилност", съобщи БНР.
Те приеха, че камионът трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици. ЕП одобри и, че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.
Гласуването става, докато пред сградата се провежда протест на български превозвачи против пакета "Макрон".

Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

 

В Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП пред сградата имаше протест на транспортните фирми, на него присъства и министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.
С жълти жилетки и трикольори наши превозвачи се обявяват против приемането на пакета „Мобилност” – 1, по-известни, като планът „Макрон”. Към недоволството на нашите шофьори се присъединиха и техни колеги от Източна Европа.
В 4 ч. сутринта протестиращите окупираха Летище София. Вместо със своите камиони превозвачите тръгнаха за Брюксел със самолети.

„Отиваме да си отстояваме правата. Това с пакета Макрон е пълна глупост. Не сме само ние. И от другите държави са с нас”, коментира един от протестиращите.
На площад „Шуман” в белгийската столица ги очакваха колегите им с камиони. Оттам поеха пеша към европарламента на площад „Люксембург”. Протестът е мирен и преминава без напрежение.

 

Припомняме, че превозвачи се срещнаха и с президента Румен Радев, който призова за обединение на всички институции в защита на сектора. Преди това правителството заяви пълната си подкрепа срещу предлагания и т.нар. пакет "Макрон".
Съпротивата започна с протести на транспортни фирми още през пролетта, а премиерът Бойко Борисов се опита да убеди френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в София да променят позициите си предложените изменения.

Въпреки че през юни месец евродепутатът Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети