6,7 по Рихтер задейства аварийното захранване на японска АЕЦ

DenNews.bg
06.09.2018
размер на текста:

Изключи се външното захранване на японската АЕЦ "Томари" след мощното земетресение, съобщи агениця Киодо, позовавайки се на управлението по ядрено регулиране.Според агенцията, след загубата на източника на външното захранване басейнът с отработено ядрено гориво на АЕЦ "Томари" на Хоккайдо се охлажда с помощта на аварийната система за електричество.

Най-малко 8 души са загинали, а над 100 са ранени в резултат на силното земетресение, разтърсило остров Хокайдо, Япония, предаде ТАСС. Близо 40 души са в неизвестност.

Малко по-късно бе съобщено, че в клинична смърт са шестима души, пострадали при мощното земетресение на остров Хоккайдо в Япония. По информация на телевизия NHK още 33 души се смятат за изчезнали.Затворено Е летището Нов Титос, отменени са всички полети.

Трусът с магнитуд 6,7 е станал в 3,12 ч. местно време. Епицентърът бе в окръг Ибури, на дълбочина 37 километра на остров Хокайдо. Трусът е предизвикал разрушения и свлачища в населени места на острова.Земетресението предизвика и спиране на тока из целия остров Хокайдо. Близо 3 милиона домакинства останаха на тъмно. Избухнаха и няколко пожара. Спирането на тока стана причина и атомната централа Томари да изгуби външното си захранване, при което се наложи включване на аварийното захранване.

25 000 военни от силите за самоотбрана са хвърлени в операциите по ликвидиране на последиците от труса. В град Ацума трусът е предизвикал свлачище, което е погребало къщи и пътища. Именно там са издирваните хора.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети