Арабаджиеви не са на почивка, а по-скоро се укриват

DenNews.bg
03.09.2018
размер на текста:

В момента Ветко и Маринела Арабаджиеви не са на почивка, по-скоро се укриват. Това заяви ръководителят на Спецпрокуратурата и зам.-главен прокурор Иван Гешев в интервю по Нова телевизия.
По последна информация Арабаджиеви са се намирали във Франция. Гешев не потвърди уточнението, че точното място е Сен Тропе.
За Ветко и Миринела Арабаджиеви вече е издадена Червена бюлетина и те се издирват от Интерпол и Европол. Иван Гешев уточни, че задържането им зависи от редица процедури, включително от това дали издирваните се намират в ЕС или са извън територията на Съюза.
Във връзка с решението на спецсъда от вчера вечерта синът Вълчо Арабаджиев да излезе на свобода срещу гаранция, Иван Гешев уточни, че защитата е поискала заседанието да се проведе при закрити врата. Това, по думите на Гешев, означава, че точно защитата не иска определени факти да станат публично достояние.
Иван Гешев обяви и че прокуратурата е предприела действия, когато са събрани нужните доказателства за престъпна дейност. Към момента инкриминираният период е от началото на годината - януари 2018 г.

При обиските обаче е открита екселска таблица с данни за захарния завод в Пловдив от 2008 г. насам и най-вероятно инкриминираният период ще се удължи към този период.
Става въпрос за укрити десетки милиони лева, посочи Иван Гешев. Така, по думите му, обвинението може да стане за над 100 млн. лв.
"Попитайте кой държи 10 млн. лв кеш? Това са изпрани пари", посочи Иван Гешев и заяви, че ще протестират решението за освобождаването на Арабаджиев под гаранция.

Вълчо Арабаджиев, син на Арабаджиеви, и счетоводителките Румелия Кирилова и Елена Караянчева, излязоха на свобода срещу парична гаранция от 20 хиляди лева.
Според Специализирания наказателен съд няма опасност тримата задържани да се укрият и да извършат ново престъпление. Решението си спецсъда взе късно снощи, след като още в началото на съдебното заседание беше взето решение мярката да бъде засекретена. Мотивът беше, че при разследването са били използвани СРС-та и можело да се разгласи държавна тайна.
Съдът се мотивира, че през по-голямата част от живота си Вълчо Арабаджиев е живял извън България и може да се допусне, че не може да знае какъв в произходът на парите на родителите му, които той е държал в банкови касети.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети