Община Бобошево единствена в област Кюстендил с оценка 6 за изпълнението на бюджета за 2017-а година

Кметът Крум Маринов и съветникът Стефан Тачов спориха за заплати и сивия сектор в икономиката

DenNews.bg
28.09.2018
размер на текста:

 Община Бобошево е единствената в област Кюстендил, която е получила оценка 6 от Сметната палата за касовия отчет за 2017-а година. Това обяви сесия кметът Крум Маринов на редовната сесия на местния парламент, в дневния ред на която обсъждането на отчета бе първа точка. Именно тя бе и ябълката на раздора между него и съветника и местен бизнесмен Стефан Тачов. Той обвини градоначалника, че назначава хора на заплати, които реално на изпълнявали своите ангажименти и визира шофьора на Крум Маринов. Освен това нямало и прозрачност какви точно заплати получават определени хора в общината, както и как се изразходват гласуваните от Общинския съвет средства за тях. Крум Маринов му отговори в прав текст, че това кой ще назначава, и какви отговорности и задачи ще изпълнява, е негова отговорност и от неговите компететности и че не е длъжен да дава подробен отчет всеки ден какви задачи възлага на определени свои служители. И обвини директно съветника Стефан Тачов,че бизнесът му със сладкарския цех е част от сивата икономика, защото не плаща реалните осигуровки на работниците си, води ги на 4 часа, а те работят на пълен работен ден. 

" Така че, ти си гледай сладките и баничките, а аз не ти се бъркам в работата, така че и ти не се бъркай в моята на кмет", пресече Маринов опитите на Тачов да получи подробна информация. Съветничката от ГЕРБ Гергана Виделова се опита да потуши напрежението като обясни, че Общинският съвет гласува размера на заплатите на общинските служителии има право да знае как се харчат те. В отговор Маринов обясни, че те се разходват правилно, и това е видно от отчета, получил такава висока оценка от контролиращия орган- Сметната палата.

Това не спря съветника и на свой ред попита защо общината ползва външна фирма и плаща 16 500 лева годишно за почистване на общинското сметище в село Слатино, при положение, че общината има багер. Кметът му отговори, че въпросната фирма разполага с необходимата техника, а именно- фадрома, която е по-мощна машина и е подходяща за целта.

Въпреки споровете, докладната за касовия отчет на общината за 2017-а година бе приет. Против гласува Стефан Тачов, с ъздържал се- съветничките Гергана Виделова и Невена Грозданова.

 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети