Запорираха имущество на ексминистър Трайчо Трайков

DenNews.bg
26.09.2018
размер на текста:

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) запорира имущество за над 2,4 млн. лева на бившия енергиен министър Трайчо Трайков.
Той има срок до петък да декларира от къде има тези пари, а след това има две седмици за възражения, обясни председателят на комисията Пламен Георгиев пред Нова тв днес.
Проверката, при която са открити несъответствия между доходите и имуществото на Трайков, е започната в началото на 2017 г.
"Ето защо съдът е запорирал 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на настоящия общински съветник. Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Разкрихме банкова тайна и разполагаме с цялата данъчна информация. Сега подканваме лицето да връчи декларация, с която да докаже доходите си. Крайният срок за това е петък. Ако не подаде тази декларация, всичко запорирано се отнема", обясни Георгиев.
Той добави, че има сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили. "Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата", каза още Пламен Георгиев. Той добави, че и депутатът Делян Пеевски е бил проверяван вследствие на подаден до комисията сигнал. Тъй като срещу Пеевски няма повдигнати обвинения, експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи. Тя не установила никакви нередности.

Георгиев каза още, че общо 148 души от тези, които по закон са длъжни да подават имуществени декларации, не са сторили това. Сред тях били 23-ма кметове, председатели на Общински съвети, главни архитекти, 66-има директори на болници, един бивш депутат. Настоящите народни представители, както и министрите от кабинета "Борисов 3", вече са предоставили изискваните документи.
В ръцете на съда пък имало 288 дела, свързани със запор на имущество, по които се очаквало магистратите да се произнесат.
Той каза, че работата на комисията по случая "Арабаджиеви" ще отнеме поне 7-8 месеца. Трябвало да се анализират много документи, тъй като това били лица с голяма икономическа активност.
Тече проверка и за имуществото на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя е подсъдима за вземане на подкуп в особено големи размери.
"От основаването на комисията до момента е поискан запор на различни активи на стойност 3,8 млрд. лева. Отнета е собственост за 120 млн. лева", каза още Георгиев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети