Дупничанки се събират на първата за този век седянка, за да везат шевици

DenNews.bg
24.09.2018
размер на текста:

 Възраждане на седянката и дупнишката шевица. Това събитие ще се проведе в Дупница на 30 септември, а за да бъде то факт и в този век, инициативата за това е на колективана Историческия музей в града, който разработи и спечели проект: „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица.”

Ето и посробности за проекта:

Възрожденската епоха, наред с бурното икономическо развитие в Дупница, води и до промяна на модния вкус на дупничанката. Все по-често тя започва да използва нови европейски платове и облекла, а традиционният си костюм „ прибира” в раклата. В края на ХІХ век характерната народна носия се ползва по-скоро за еднократни фотографии, които са достигнали до нас, отколкото за постоянно облекло. За това допринасят и сериозните демографски промени, които стават на територията на пограничната околия след Освобождението.
Дупнишката шевица като характерна част от украсата на традиционния женски костюм от Дупница, изчезва в края на ХІХ век. Знанието и умението за изработването й е постепенно забравено и днес в града няма жени, които умеят да я бродират. Нещо повече, липсва спомена за нея. Във фонда на Исторически музей са съхранени няколко оригинала от ръкав, бордюр на риза и нагръдник. Те са изложени в етнографската експозиция, но това остава едно “мъртво знание”, което чрез този проект ще се опитаме да възродим и популяризираме сред гражданите на Дупница и връщането й в бита и интериора на дупничани.

Целите, които си поставяме:
1. Възраждане на знанието за дупнишката шевица като украса на традиционния женски костюм в Дупнишко – символика, цветове, бодове.
2. Обучение на поне 30 жени и младежи в рамките на проекта, които да придобият умението да бродират шевицата или елементи от нея.
3. Популяризирането на шевицата в ежедневието и бита на дупничани днес като част от знанието за местната традиция.
4. Разпространението и под различна форма – интериор, аксесоари, сувенири, дрехи и др.
5. Продължаване на обучението и популяризирането на шевицата чрез ателиета и работилници за ученици.

В осъществяването на проекта партньори на Историческия музей ще бъдат:
Научен консултант - гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, която ще ни сътрудничи в изследователската и научна дейност.
Ани Йовева – дизайнер на гоблени, бродерия и дантела, на която разчитаме да изработи схемите и „разгадае” тънкостите на дупнишкия бод. И най – трудното: да ни научи да го везем!
НЧ „Пейо Яворов – 1978” с читалищен секретар Юлия Атанасова, които ни поканиха да им гостуваме и ще бъдат наши домакини на някои от седенките.
Очакваме към нас да се присъединят и да си партнираме с училищата от Община Дупница…

Първата седянка е на 30 септември 2018 г., за която вече са се записали първите желаещи. С тази група ще бъдат направени още четири обучителни срещи, а през ноември ще започне обучението си следващата група.
Албумът с образци и схеми с дупнишката шевица, който се подготвя със съдействието на ИЕФЕМ – БАН, ще бъде предоставен като коледен подарък.
Дейностите по проекта ще подължат до 30 май 2019 г., както е договорено с Национален фонд „Култура” с интересни ателиета и интерпретации на дупнишката шевица и през следващата 2019 година.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети