Агенция "Митници" разреши внасяне на грозде във Винпром "Карбонат", за да не се похаби реколтата

DenNews.bg
23.09.2018
размер на текста:

 Агенция „Митници" е дала разрешение да се внесе гроздовата реколта в данъчния склад за съхранение, за да не се похаби като качество. Никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция - това коментира днес на пресконференция в Агенцията Юлиан Мирков, заместник-директор на Агенция "Митници" и обясни, че в запечатаните данъчни складове в Карнобат са констатирани множество нарушения, а обезпечителните мерки са предприети с цел обезпечаване доказателства и недопускане на щети за бюджета

Заместник- директорът пояснии, че в хода на проверката на данъчен склад на „ВИН. С. Индътрийс" ООД е констатирано наличие на монтиран кран, от който може да се източва/извежда спирт - етилов алкохол, без да бъде измерен от средствата за измерване и контрол, като по този начин се избягва начисляването и заплащане на дължимия акциз. Кранът е монтиран на тръбопровод на циркулационен изпарител преди средството за измерване и контрол. Този циркулационен изпарител е свързан с дестилационна колона, която се намира в помещение, обозначено като „Ректификация Етап 2", т.е. кранът е част от цялостната технологична схема за производството на акцизна стока - етилов алкохол. В хода на проверката въпросният кран е пломбиран в затворено положение, с цел да не се позволи източването/извеждането на спирт - етилов алкохол.

В допълнение Юлиан Мирков съобщи, че АМ е поискала от Районния съд в град Карнобат удължаване на срока на обезпечителните мерки с 60 дни.

Проверката на данъчните складове в Карнобат е във връзка със спазването на акцизното законодателство, проведена е в периода 5 - 20 септември 2018 г.

В същото време протестите във фабриката в село Церковски продължиха и днес. Работниците настояват да знаят кои са причините за затварянето на данъчните складове точно по време на гроздобера. Въпреки, че директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов заяви, че и трите данъчни склада са запечатани заради открити тежки нарушения на акцизното законодателство, но те могат да приемат гроздето, което е договорено, според специалистите-винопроизводители - това е невъзможно. След тричасов протест пред фабриката работниците затвориха три пешеходни пътеки в Карнобат. Протестите продължават.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети