Тримата новини министри положиха клетва

DenNews.bg
20.09.2018
размер на текста:

Тримата нови министри положиха клетва, след като получиха доверието на парламентарното мнозинство днес. Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов поемат регионалното, транспортното и вътрешното министерство.
След продължили няколко часа дебати в парламента, депутатите първо освободиха от поста министър на транспорта Ивайло Московски. Гласуваха 216 депутати, „за" бяха 208, „против" 8, нямаше въздържали се. На негово място беше избран Росен Желязков. Гласуваха 213 депутати, „за" 125, „против" 88, нямаше въздържали се.
След това беше освободен и Николай Нанков като регионален министър. Гласуваха 213 депутати, „за" бяха 205, „против" - 8, без въздържали се. В неговия стол сяда Петя Аврамова. За избора й гласуваха 215 депутати, „за" 125, „против" 90, без въздържали се.
Накрая депутатите освободиха Валентин Радев като вътрешен министър. Гласуваха 216 депутати, „за” 207, „против” 9, въздържали се няма. На негово място беше избран досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. Гласуваха 216 депутати, „за” бяха 126, против 90, въздържали се няма.


Партията на Валери Симеонов, НФСБ, гласува "против" оставките, но подкрепи новите министри. За назначаването гласуваха ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. БСП и ДПС бяха против.
Министрите бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев, тъй като премиерът Бойко Борисов е в Австрия.


Зам.-председателят на групата на БСП в парламента Крум Зарков попита каква е оценката на Младен Маринов за действията на полицията в Радомир при ареста на журналистите от "Биволъ". "В световната преса се появиха заглавия, че журналисти, извършващи разследвания, са задържани от полицията. Коментарите бяха, от една страна, възможно ли е в страна от ЕС да се задържат журналисти и, от друга, що за логика е това гражданин да подаде сигнал за престъпление и да бъде задържан самият той", каза Зарков. Зам.-председателят на парламента Емил Христов, който председателстваше заседанието, му отговори, че Младен Маринов може и да отговори, но въпросът е за парламентарен контрол. "Това не е свързано с визията на Младен Маринов за развитието на МВР", каза Христов.


"Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта, тоест с отлагане на неизбежното", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него трите министерски оставки ще тушират напрежението, това е очакването на управляващите, но няма да се случи.


"Противопоставихте български граждани, дадохте власт на национализма и популизма. Възприехте ги и ги превърнахте в своя кауза", каза Карадайъ. Според него сегашното управление е разрушило малкото останало доверие в институциите и с това е предизвикало криза на държавността. "Тя е може би най-тежката не само в новата история на България", смята Карадайъ. "Предсрочните избори са неизбежни. Нито оставки, нито предсрочните избори сами по себе си са решение", заключи председателят на ДПС.

Волен Сидеров похвали номинирания за министър на вътрешните работи Младен Маринов, който се е държал много професионално в уличния сблъсък на Сидеров преди години, когато Маринов беше шеф на Столична дирекция на вътрешните работи. През 2015 г. в нощта на местните избори лидерът на "Атака" нахлу във фоайето на НАТФИЗ, за да търси мъж, за когото твърдеше, че го е ударил.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети