Протестиращи пред Парламента искат оставка, съд за управляващите и смяна на системата

DenNews.bg
16.09.2018
размер на текста:

Хиляди протестиращи българи, част от които живеещи зад граница, се събраха пред сградата на Народното събрание, за да искат смяна на модела на управление.

 

Без напрежение и провокации започна протеста, придружаван с викове "Оставка" и "Мафия", освиркване и надути вувузели. Протестиращите развяват трибагреника.

Да си върнем нацията, призова един от протестиращите. Те се обявиха срещу начина на отдаване на концесии, срещу високите цени на тока, парното и водата.

Протестиращите искат промяна на Конституцията и смяна на модела на управление, като предлагат България да се управлява по швейцарския модел с референдуми.

Зад протеста стоят над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от групата във "Фейсбук", озаглавена "Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии". Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов, който е издател на "Будилник" в Лондон. 

Засилено е полицейското присъствие в центъра на София заради очаквани провокации. Такива към момента няма.

Заявката на сънародниците ни е за безсрочен протест за сваляне правителството на Бойко Борисов от власт и смяна на системата на управление.

Сънародниците ни зад граница протестират и пред българските посолства по света. Протестът ще продължи три дни. Следващият ще е на 26 септември пред централата на Европейската комисията в Брюксел, където протестиращите ще внесат петиция, в която описват тревожното състояние, в което се намира България.

След това ще има нови протести през около месец-два. Протестът е под наслов "Оставка, съд и смяна на системата". Организира се във "Фейсбук" и се финансира от платформа с дарения. Според организаторите на протеста на българския народ му е "обявена война от тази управляваща мафия".

Иначе Росен Миленов официално е изпратил уведомление до Комисията по жалбите и петициите на гражданите в парламента какво се иска с протеста. На първо място - оставка на правителството на Бойко Борисов, но без разпускане на парламента. Според уведомлението Народното събрание трябва да гласува структура и състав на кабинет (правителство), излъчено от протеста. Това правителство ще има следните четири основни задачи: 1. Да инициира референдуми, с които да се прокарат необходимите законодателни промени, желани от гражданите и нежелани от политиците на статуквото, които са се "окопали" във властта. 2. Да гарантира прозрачността и честността на изборите за референдумите и тези за ВНС, защото правителството в момента, а и което и да е друго, съставено от партиите в парламента, по очевадни за всички причини не може да направи това.

1. Да инициира референдуми, с които да се прокарат необходимите законодателни промени, желани от гражданите и нежелани от политиците на статуквото, които са се "окопали" във властта. 2. Да гарантира прозрачността и честността на изборите за референдумите и тези за ВНС, защото правителството в момента, а и което и да е друго, съставено от партиите в парламента, по очевадни за всички причини не може да направи това.

3. Да спре кражбите от бюджета през приходната и разходната част, възлизащи на над 500 млн. лева месечно или 7 млрд. годишно. 4. Да окомплектова наличните материали в службите за сигурност и обществен ред, касаещи съпричастност към престъпна дейност на лицата, участвали в управлението на страната в периода 1989-2018 година. В декларираните намерения влизат и неща като възможност да се отзовават директно от народа фигури в изпълнителната власт - държавна или общинска, въвеждане на мажоритарна избирателна система, упражняване на законодателна власт чрез референдуми, пряк избор на всички ключови ръководни постове в съдебната система, включително главен прокурор, отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизационни и концесионни сделки, замяна на имоти държавна и общинска собственост и възлагане на обществени поръчки.

Actualno.com

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети