САЩ готви втора група икономически санкции срещу Русия

DenNews.bg
14.09.2018
размер на текста:

САЩ потвърдиха днес, че подготвят втора група икономически санкции срещу Русия след атаката с отровно вещество Новичок във Великобритания, като заявиха, че Москва още не е приела условията им, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
През август администрацията на Доналд Тръмп вече наложи първа група санкции, след като стигна до извода, че руските власти са отговорни за отравянето Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия. Санкциите влязоха в сила в края на август и обхващат износа на някои технологични продукти и продажбите на оръжие на Русия.
Въз основа на закон от 1991 г. за химическите оръжия Вашингтон даде 90 дни на Москва, до края на ноември, да заяви, че вече не използва химически или биологически оръжия, да се ангажира повече да не го прави в бъдеще и да разреши инспекции за удостоверяване на ликвидирането им. В противен случай ще бъдат наложени нови санкции, предупреди в края на август администрацията на САЩ.
"Следим действията им, казахме им, че могат да избегнат тези санкции, ако разрешат инспекции, ако ни дадат проверим гаранция, че повече няма да използват това нервопаралитично вещество срещу собствените си граждани", заяви заместник-държавният секретар по икономическите въпроси Маниша Сингх пред комисия на Конгреса във Вашингтон.
"На този етап не са направили никое от тези неща", добави тя.
На въпрос дали САЩ ще наложат по-сурови санкции на Русия, ако тя продължи да не изпълнява исканията им, Сингх отговори: "Подготвяме се за крайния срок през ноември, готови сме да наложим втора група много сурови санкции".
Новите санкции биха включвали ограничения в банковия и отбранителния сектор, в чуждестранните помощи и други области.
През август американски официален представител спомена възможността да се забрани на руски авиокомпании да кацат на летища в САЩ и дори евентуално замразяване на двустранните дипломатически отношения, отбелязва АФП.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети