Ахмед Доган си купи ТЕЦ

DenNews.bg
13.09.2018
размер на текста:

Ахмед Доган е купил 70 % от ТЕЦ Варна. Сделката е станала на 7 август според Търговския регистър.
Синът и дъщерята на бившия транспортен министър Данаил Папазов са продали на Ахмед Доган 70%-ия дял от семейната транспортна компания "Сигда", през която е била придобита ТЕЦ "Варна" от опитващата се да излезе от България ЧЕЗ.
Сделките са сключени в началото на август, но са вписани чак на 4 септември, като вероятно причина за забавянето е сривът на Търговския регистър. Заявлението е подадено още на 9 август и от приложените към него договори става ясно, че Доган е купил от Станислав Папазов 36% от "Сигда", а от сестра му Ивелина - 34%. След продажбата, синът и дъщерята на бившия министър остават съответно с 16 и 14%. Цената на придобиване на дела от Доган не става ясна, тъй като е уредена в анекси, които обаче не са приложени. Това е първият, публично обявен бизнес актив на почетния председател на ДПС.
До момента няма коментар по сделката нито по линия на Доган, нито от Данаил Папазов и семейството му
Семейството на Папазов придобива ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ на 20 декември миналата година. Официално обявената сума на сделката, посочена от чешката енергийна компания като чист приход от продажбата на централата във Варна е 48.5 млн. евро. ТЕЦ-ът бе затворен от ЧЕЗ през 2015 г., с мотива, че е нерентабилна. Папазови възобновиха дейността й.
Ден след сделката е било проведено и общо събрание, на което са внесени промени в устава като е отразен новият съдружник, Амхед Доган. Решено е дружеството "Сигда" да запази сегашните си управители и "да продължи да съществува и да развива дейността си като дружество с ограничена отговорност с непроменена фирма, седалище и адрес на управление, предмет на дейност, капитал, управление и представителство". Папазови запазват и блокиращ глас при ключови решения за компанията, които трябва да се вземат единодушно или с 3/4 от гласовете.
В ТЕЦ "Варна" засега също няма промени в борда, в който освен изпълнителния директор Данаил Папазов, влизат Адриан Атанасов и Георги Христозов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети