Стотици хиляди остават без пенсия с новите правила на ТЕЛК

DenNews.bg
06.08.2018
размер на текста:

От 100 000 до 200 000 души ще отпаднат от сегашната система на ТЕЛК, след като вече са в сила новите правила за издаване на решенията за инвалидност, съобщи clubz.bg. Около половин милион българи получават основна инвалидна пенсия и още около 400 хиляди втора инвалидна пенсия, в повечето случаи социална, като разходите за тях годишно са около 1.7 милиарда лева.
С обнародваните в Държавен вестник промени в наредбата за медицинска експертиза решения ще се издават по нова скала, при която всяка диагноза ще дава точно определен процент. Целта на това е да бъде ограничен лекарският субективизъм. Освен това решенията ще се дават от ротационни комисии, а не от постоянни.
Процентът инвалидност, ако човекът има няколко заболявания, ще се сумира само ако водещото е тежко - над 80%, а второто и третото да дават над 51%.
При инфаркт на миокарда остават досегашните 80%. Завишени са процентите при някои злокачествени заболявания, като при карцином на щитовидната жлеза например се дават с 20% отгоре след петата година.
За хора с инсулинозависим захарен диабет са предвидени между 60% и 80% намалена работоспособност - в зависимост от броя на усложненията. При злокачествените заболявания както и досега ще се дават между 70% и 100% намалена работоспособност и след петата година без рецидив - 50%.
При стенокардия вместо от 30 до 50%, се заковава на 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва. При сърдечна недостатъчност вместо от 0 до 10%, както беше, процентът се фиксира на 10 на сто.

Националната експертна лекарска комисия има право да вика на повторен преглед инвалиди, в чиито ТЕЛК решения се е усъмнила. При разглеждане на жалби НЕЛК ще работи по документи, но ако има съмнения ще вика за прегледи.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети