Лабораторията, одобрила асфалта на завоя убиейц край Своге, свързана с фирмата, извършила ремонта

DenNews.bg
30.08.2018
размер на текста:

Лабораторията, която е одобрила качеството на асфалта на фаталния завой, е свързана с фирмата, извършила ремонта на трасето, съобщи bTV. Тестовете на асфалтовите смеси са направени от дружество, което е част от структурата на „Трейс Груп”. Въпросната частна лаборатория е собственост на "ПИ ЕС АЙ" Стара Загора.
На собствения си интернет сайт дружеството се представя като "водеща компания в структурата на „Трейс Груп Холд".
Председател на Съвета на директорите на „ПИ ЕС АЙ” към онзи момент е бил Галин Михайлов.
Неговият баща Николай Михайлов е председател на Надзорния съвет на "Трейс Груп Холд".
Справка в Търговския регистър показва, че Галин Михайлов, чието дружество е провело тестовете на асфалта, е част или е бил част от още редица компании, свързани с „Трейс Груп”.
Например, Михайлов е управител на „Трейс Транс ЕООД”.
До преди 3 години е бил в Съвета на директорите на "Трейс Пътно строителство", а преди две - в Съвета на директорите на "Трейс – София".
До лятото на 2016 г. Галин Михайлов е в Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд".
Вчера регионалният министър каза, че в асфалта има недопустим материал. „Този материал е варовик, този материал е недопустим”, заяви министър Николай Нанков.
Изпитването на асфалта е проведено през 2014 г. от частна лаборатория в Стара Загора, а държавата не била длъжна да провежда свои тестове.
„В случая е интересното, че тя също е локализирана частната лаборатория, в която е изпитан материалът, в Стара Загора, не го казвам случайно”, добави министър Нанков.

Така единствените тестове, правени на асфалта, полаган на пътя, остават тези, проведени в лабораторията на „ПИ ЕС АЙ”, която е част от „Трейс Груп Холд”.
Към днешна дата „ПИ ЕС АЙ” АД е със сменено име и адрес. Дружеството вече се казва "Трейс - Пътно строителство" АД.

Тежката катастрофа, станала на 25 август на опасния завой край Своге, взе 17 жертви, трима от пострадалите все още са в тежко състояние.
Вчера съдът остави шофьора на автобуса под домашен арест. Според независими експерти обаче вината за тежкия инцидент е в некачествената настилка и мантинели в участъка.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети