Детският хор на БНР пя под правителствените прозорци в знак на протест

DenNews
22.08.2018
размер на текста:

Снимка: bTV

Детският хор на БНР пя под прозорците на Министерски съвет в знак на протест срещу смяната на диригента си Венеция Караманова.
Междувременно протестиращите родители на деца от радиохора се оплакаха, че ръководството на държавната медия ги пришпорва да подписват обезпокоителни декларации.
Младите хористи и техните родители негодуват, че не са били информирани за освобождаването на маестра Венеция Караманова. Вместо нея ръководството на Детския радиохор поема назначената преди месеци Теодора Димитрова, която спечели конкурса за диригент. Рокадата не е оставила възможност за плавно предаване на традициите на певческия хор, смятат родителите.
Припомняме, на 20-и юли ръководството на националното радио внезапно прекрати договора на диригентката на хора.
Ина Бояджиева, майка на хорист в старша възраст, коментира, че се изнася протестен концерт пред сградата на Министерският съвет, защото искат да бъдат чути от управляващите. Тя изрази съжаление, че вчерашният концерт в знак на протест, който бе пред сградата на БНР, е останал без реакция.
Бояджиева настоява за оставките на Калина Траянова, продуцент на музикална къща БНР, която по думите й е забърка цялата каша. Майката иска и оставката на директора на дирекция на Музикалната къща на БНР Теодосий Спасов и отстраняването на управителния член на БНР Момчил Георгиев.
Родителите на хористите са обезпокоени, защото предстои творческата подготовка на репертоара за новия сезон, която се провежда ежегодно от 58 години на Кранево. Там децата се поставят в изолирана среда, за да имитират условията на турне.
Родителите са категорични, че без маестра Караманова няма да пуснат децата си на Кранево, защото без нея творческата подготовка на хористите би се опорочила. Без подготовка на новия репертоар планираното за началото на месец ноември турне в Унгария, Австрия и Чехия ще пропадне, както и целият предстоящ концертен сезон.
Министърът на културата Боил Банов покани децата и родителите на разговор. Източник: news.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети