Италия не иска да приеме 177 мигранти заради неизпълнено обещание от други европейски страни

DenNews
22.08.2018
размер на текста:

Италианските власти все още не разрешават на 177 незаконни мигранти, намиращи се от пет дни на борда на кораб на италианската брегова охрана, да слязат, макар че в понеделник Рим разреши той да акостира на пристанище Катания на остров Сицилия, предаде ДПА.
Корабът "Дичоти" спаси мигрантите в четвъртък в малтийски води. Оттогава Италия и Малта спорят коя страна трябва да приеме мигрантите.
Италия трябва "да иска обяснение от Брюксел и от другите европейски правителства за нежеланието им да помогнат", каза вътрешният министър Матео Салвини, като добави, че няма да разреши на никого да слезе от кораба, докато други страни от ЕС не се съгласят да приемат мигрантите.
Той припомни за аналогичния случай от средата на миналия месец, когато на два спасителни кораба бе разрешено да свалят 450 мигранти в Сицилия, след като бе постигната сделка за разпределението им по други страни от ЕС. Оттогава досега, посочи Салвини, само Франция е удържала на думата си, приемайки 47 души от своята обещана квота за 50. Германия, Португалия, Испания, Ирландия и Малта трябваше да приемат също по толкова, но не са приели нито един мигрант.
Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн каза в Брюксел вчера, че се водят преговори за подобна сделка и за намиращите се на борда на "Дичоти", но не даде повече подробности. Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети