Прокуратурата проверява Комисията за финансов надзор заради фалита на Олимпик

DenNews
20.08.2018
размер на текста:

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка на дейността на Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка с прекратяването на дейността на българския клон на кипърската застрахователна компания "Олимпик".
Предмет на проверката ще бъде начинът на осъществяване на надзор от страна на КФН. Проверката ще следи и действията на ресорния заместник-председател на комисията, ръководещ управление "Застрахователен надзор", както и дейността на това управление по отношение на конкретния застраховател "Олимпик".
Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК "Олимпик" в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана "Олимпик" да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.
Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция "Национална сигурност", информират от пресслужбата на прокуратурата.
Припомняме, 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик".
По силата на закона ужилените трябва да сключат нова полица с друго дружество от 18 август, събота. От МВР обявиха, че ще дадат "известен" гратисен период на водачите. Ако пътните полицаи установят водач с полица към "Олимпик", "в първите няколко дни" те само ще предупреждават, без да пишат сурови актове.

За днес премиерът Бойко Борисов свика среща с министъра на финансите Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор по казуса "Олимпик".

Днес само шестима души от хилядите потърпевши от фалита на „Олимпик“ се събраха на протест пред сградата на КФН. Поводът за протеста е това, че ужилените не могат да получат компенсация от фалиралата застрахователна компания.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети