Генуа се прощава с жертвите на срутения мост в събота

DenNews
16.08.2018
размер на текста:

Генуа ще се прости с жертвите на срутения мост с траурна церемония на закрит стадион в събота сутринта. Това съобщиха италиански медии, като цитираха кмета на града.
По непотвърдена информация, в церемонията, която ще се води от архиепископа на Генуа кардинал Анджело Баняско, ще вземе участие и президентът на Италия Серджо Матарела.

Сутринта във вторник, в близост до Генуа, се срути мост, по който преминава високоскоростната магистрала А10. В момента на инцидента върху моста са се намирали повече от 30 леки автомобила и три камиона. Правителството на Италия обяви национален траур.
По последни данни загиналите при злополуката са 39, а ранените 16, от които 9 в тежко състояние. Има обаче и хора в неизвестност.
Спасителите продължиха и тази нощ издирването на оцелели под отломките от автомобилния мост в Генуа.
Под светлините на мощни прожектори спасителните екипи работят без почивка насред огромните блокове бетон и парчета желязо с помощта на кучета и багери.
"Има надежда спасителите да открият още няколко оцелели, но с напредването на времето става все по-трудно", каза за АФП Рикардо Шуто, командир на карабинерите в провинция Генуа.

 

 


Вчера министър-председателят на Италия Джузепе Конте обяви 12-месечно извънредно положение в Генуа заради трагедията.
"Беше проведена среща на кабинета, в която постановихме 12-месечно извънредно положение и осигурихме първи транш от пет милиона евро за националния фонд за спешни случаи", заяви Конте на пресконференция в северозападния пристанищен град.
Компанията оператор на италианския мост, който рухна, обяви, че е извършвал редовни и сложни проверки на състоянието на структурата преди бедствието. Според нея тези инспекции са показали благоприятни резултати.


Междувременно нов инцидент потресе страната, съобщи БНР. Двама души загинаха при катастрофа на туристически самолет в Северна Италия, близо до Чимадолно. По данни на агенцията самолетът е катастрофирал, след като при излитането е закачил кабел с високо напрежение.
При падането е възникнал пожар, който е бил загасен от пристигналите на мястото на катастрофата пожарникари, но те не са могли да спасят двамата пасажери. Източник: dir.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети