Дания вдига ограда по границата с Германия заради прасета

DenNews.bg
16.08.2018
размер на текста:

 Дания вдига 70-километрова ограда по границата с Германия, за да спре миграцията на диви свине с надежда предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете, която може да застраши важния за страната отрасъл, информира АП.

Агенцията за защита на околната среда на Дания съобщи, че е одобрила план за изграждане на стоманена ограда, която ще се издига на височина 1,5 метра. Строителството ще започне през следващата година.

Депутатите одобриха оградата през юни, когато приеха пакет от мерки за спиране разпространението на чумата по свинете, която е регистрирана в ЕС, предимно в Прибалтика, Полша и Румъния.

Критици предупреждават, че оградата за 4,5 милиона долара ще навреди на дивата природа. Те разглеждат решението като символичен жест за справяне с проблем, който не съществува.

От агенцията поясниха, че оградата така ще бъде издигната, че хората и транспортът да продължат да пресичат границата в съответствие с правилата на Шенгенската зона. Те признаха, че на теория дивите животни могат да преминат през 15 места, където оградата пресича магистрали, пътища и потоци.

Министърът на околната среда предупреди през юни, че износът на свинско от Дания за държави извън ЕС - на година е в размер на 1,6 милиарда долара - може да бъде засегнат. За 2016 г. общият датски износ на свинско е в размер на 4,55 милиарда долара.

Според Евростат в ЕС има 150 милиона свине. 40% от тях са в Испания и Германия, друга значителна част е във Франция, Дания, Холандия и Полша.

Дания, известна с качествения си бекон, е единствената държава в ЕС, където прасетата са повече от хората - 215 прасета на всеки 100 датчани.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети