Турция отговори на САЩ, вдигна митата с над 100%

DenNews
15.08.2018
размер на текста:

Турция рязко повиши митата върху някои внасяни от САЩ стоки, в това число пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи днес турският държавен вестник, цитиран от Ройтерс.
С указ, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, се повишава със 120 процента митото върху автомобилите, със 140 на сто - върху алкохолните напитки, а с 60 на сто - върху тютюна на листа. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата.


Турция повишава митата като реципрочна мярка в отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика, заяви днес в Туитър турският вицепрезидент Фуат Октай.


В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил увеличаване на митата върху вноса на алуминий (20%) и стомана (50%) от Турция на фона на нарастващо напрежение заради задържания от Анкара американски пастор и във връзка с други дипломатически въпроси.


Министерството на околната среда и градоустройството на Турция съобщи вчера, че ще бойкотира американски строителни материали.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната ще бойкотира електронни продукти от САЩ заради икономическата атака на Вашингтон.
Министър Мурат Курум заяви, че Анкара е взела решение в резултат на "спекулативните действия с щатския долар", които предизвикаха икономическа "обсада" на Турция.
Курум каза още, че министерството ще предприеме нова кампания, с която ще предложи добри кредитни и лихвени условия, за да мобилизира сектора. Той добави, че ще се срещне с представители на строителния бранш през следващите дни.


Турската лира отбеляза леко покачване, след като през последните дни отбеляза рекордно ниски стойности. Това стана, след като Централната банка обяви серия от мерки, които да гарантират стабилността на икономиката.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети