Ще има глоби за организаторите на Гинес хорото на Седемте рилски езера заради навлизането на хора в едно от езерата

DenNews
13.08.2018
размер на текста:

Дирекция "Национален парк Рила" е започнала процедура за налагане на административни наказания на организаторите и участници в опита за поставяне на рекорд на Гинес за най-голямо високопланинско хоро в района на Седемте рилски езера, заради грубо нарушение на режимите в защитената територия, съобщиха от министерството на околната среда и водите (МОСВ). По време на събитието в събота част от участниците нагазиха в едно от Седемте рилски езера.
Оригиналната снимка на фотографа Асен Великов на хорото в езерото беше свалена от "Фейсбук", но това не спря разпространението и в социалните мрежи.
Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм в събота, в района на циркуса на Седемте рилски езера. Заповедта обаче не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка.
На организаторите на събитието – Фондация "Нашият дом е България", ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на директора на парка. От екоминистерството уточняват, че глоби ще има и за навлезлите нерегламентирано в езерото Близнака, след като бъде установена самоличността им.
От министерството уточняват, че за юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица – глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.
„Това е емоция. Това са млади хора, които заради прилива на адреналин са го направили. От името на всички ансамбли бих искал да се извиня, защото не смятам, че това е правилно. Осъзнаваме грешката си и не подстрекаваме никой да я повтаря“, заяви Пламен Мирянов, който е организатор на събитието в Рила.

В събота повече от 400 танцьори играха хора в Рила, за да покорят рекорд за Гинес. Някои от тях обаче избраха да танцуват в едно от езерата, въпреки че влизането във водите е забранено. Последва вълна от възмущение в социалните мрежи, както заради грубото погазване на правилата в защитената зона и по-специално разрушителните последствия за крехката екосистема на езерото, така и заради липсата на представители на екоминистерството, дирекцията на НП Рила и полицията, които да съблюдават реда по време на събитието и чието присъствие би предотвратило щетите за природата.

"Дирекция на Национален парк "Рила" е издала разрешение за заснемане на филм на езерото Бъбрека на фондация "Нашият дом е България". Не е издавано разрешение за поставяне на рекорди на Гинес", уточни още Красимир Андонов.
Идеята е била да се заснеме изгревът, хора в народни носии и три топловъздушни балона.
"Описали сме условията, при които трябва да се проведе събитието и съответно забраните, които трябва да се спазват. Една от тях е да не се влиза в езерата. За съжаление обаче група хора са играли хоро в езерото Близнака. За това нарушение ще бъде съставена имуществена санкция за юридическо лице. Санкцията ще е за организаторите, тъй като отговорността е изцяло тяхна. Глобата е до 10 000 лева", поясни още Красимир Андонов.
"Това обаче не бива да се случва (влизането е езерата), тъй като при самото влизане водата се размътва. Стараем се да поддържаме езерата във вида, в който са възникнали. Всяка година ги почистваме от водна растителност, възнамеряваме да ги чистим и от насложената тиня", обясни директорът на Национален парк "Рила".
За момента не се коментира дали ще има санкции и за множеството джипове и автомобили, които атакуваха Седемте рилски езера, което също е нарушение на режима на парка. Снимка на засиления трафик, заснета от лифта, също се споделя в социалните мрежи и предизвика възмущение.
От екоминистерството само уточняват, че вчера, неделя, служителите на парка не са допуснали нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети