Деца с починал родител ще получават месечна помощ

DenNews.bg
01.08.2018
размер на текста:

От 1-ви януари догодина децата с починал родител, които нямат право на наследствена пенсия, ще получават нов вид месечна помощ, реши правителството, като прие промени в закона за семейни помощи за деца.
Размерът й все още не е ясен, но той ще бъде определен със закона за държавния бюджет и със сигурност ще надвишава стойността на персоналната пенсия, която в момента е 113 лева, съобщи социалният министър Бисер Петков.
Помощта ще се предоставя на живия родител или на бабата и дядото, ако детето е настанено при тях, като сред условията за получаване е подоходният критерий от 450 лева на член от семейството.
Около 3000 деца към момента нямат право на наследствена пенсия и не получават персонална пенсия заради дългата и сложна процедура по отпускането й.
"Условието е децата да посещават детска градина или училище според възрастта им. Тази помощ ще се изплаща до 18-годишна или 20-годишна възраст, ако те продължават да учат, а размерът на помощта, както и на другите помощи по този закон ще се определя със закона за държания бюджет", обясни Петков.
От тази помощ потенциално могат да се възползват 5600 деца, каза министърът. Той направи уточнението, че към момента приблизително 2700 деца получават персонални пенсии от Държавното обществено осигуряване. "Въпрос на техен избор и преценка е дали да се възползват от новата помощ или да продължат получаването на персонална пенсия, защото е предвидено, че отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължат да се изплащат", каза Петков.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети